tiistai 1. heinäkuuta 2014

Betonipuuhaa.

 Pienen pieni kärpässieni
ihan onneton nyt on:
Vettä sataa kaatamalla
kylmää, märkää kaikkialla.
Kastuu hieno punalakki,
märkiä jo saappaat, takki.
Aurinko kun pilkistää,
iloinen on sieni tää!
Onpa ollut kylmää ja sateista jo pitkään. Vaikken kovien helteiden ystävä olekaan, voisi jo olla t-paitakelit. Tuntuu, että kasveihinkin on iskenyt jokin kylmäjumi, kun mikään ei kasva ja kuki. Minusta kaikki on näyttänyt jokseenkin samalta jo monta viikkoa. :/ Milloin lie aukeavat vaaleanpunaiset pionitkin, kun ei näy auringosta ja lämmöstä vilaustakaan!

Piti keksiä sadepäiviksi jotain puuhaa - ja niin syntyivät nämä kärpässienet meidän pihan puskan juurelle. Tehtiin tällaisia sieniä jo aiemmin keväällä oppilaiden kanssa ja nyt ajattelin tehdä itsellenikin muutaman sienen. Näistä tulikin aika hauskoja pikkuväriläiskiä! :)

Tällaiset sienet syntyvät hyvin helposti:

1. Ensin sekoitetaan kuivabetonista ja vedestä sopiva puuro - ei liian kuivaa, mutta ei liian vetistäkään. Pienempi satsi menee sekaisin vaikka lusikalla, isompi kannattaa sekoittaa porakoneeseen kiinnitetyllä vispilällä paksupohjaisessa ämpärissä (perussankoilla on tapana haljeta). Kuivabetonia saa rautakaupasta 25 kg säkin noin neljällä eurolla, eli melko halvasta huvista on kyse!

2. Noin 20 x 20 cm kokoiseen astiaan kasataan hiekkaa ja hiekkaan tehdään syvennys - tästä tulee sienen lakki. Syvennyksen pohjalle laitetaan muovia suojaksi ja syvennys täytetään betonilla.

3. Keskelle lakkia laitetaan vessapaperirulla, josta tulee sienen jalka. Rullaa kannattaa upottaa hieman betoniin. Jalka täytetään betonilla, esim. lusikalla lusikoiden. Jalkaan voi tökätä myös naulan tököttämään, jolloin se pysyy helposti pehmeässä maassa pystyssä.

4. Lopuksi astiaa voi hieman koputella pöytää vasten, jolloin ilmakuplat vähenevät valmiista kuivuneesta työstä. Sieni jätetään kuivumaan vuorokaudeksi. Tämän jälkeen sen voi nostaa ylös ja poistaa lakin päältä muovin, jolloin myös lakki pääsee kunnolla kuivumaan. Jos jalka tuntuu riittävän kuivalta, voi myös vessapaperirullan repiä jalan ympäriltä pois.

5. Kun sieni on kokonaan kuiva, on jäljellä enää maalaus ja valmista tuli! :) Itse maalasin sienet Helmi kalustemaalilla, mutta en osaa sanoa sen säänkestävyydestä vielä mitään...

9 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Tää on meidän pihan uusi lapsellinen ulottuvuus. Ei pidä olla niin vakavaa tää touhu... :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kohta voisi varmaan jo ihan oikeitakin sieniä lähteä etsiskelemään. Jokohan niitä olisi noussut? Sadetta on ainakin riittänyt ja taas näyttää ulkona satavan...

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos! :) Jotain olisi ehkä pitänyt sipaista vielä sienten pintaan, että olisivat paremmin säätä kestävät, mutta menköön. Ei ne oikeatkaan kärpässienet ikuisia ole! :D

   Poista
 4. Ellet olisi kertonut, että olet itse nämä kärpässienet saanut aikaan, niin olisi kyllä mennyt ihan täydestä oikeista kärpässienistä. Sopivat hyvin ja vielä kun ovat betonista, niin eivät sateetkaan näihin lakkeihin pisarat haittaa:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu, jos hämäys onnistui! :) Nähtäväksi vain jää, kestääkö tuo maali ulkona mitenkä. Epäilen vähän, että sienten elinikä ei ole kovin pitkä. Mutta tuleepahan testattua ja maalaan sitten jollain toisella päälle, jos tuo ei kestä. Tämä on samalla testi oppilaiden töitä ajatellen, niin tiedän sitten, mitä maaleja koulussa käyttää. :)

   Poista
 5. Tämäpä hauska idea. Täytyy pistää idea talteen. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...