tiistai 24. kesäkuuta 2014

ihana kamala lupiini.

Minulla on ristiriitainen suhde lupiinien kanssa. Nyt kukkiessaan ne ovat tien pientareilla niin kovin kauniita väriläiskiä. Erityisesti ihastelen lupiineja sen kaikissa mitä erikoisimmissa sävyissä. Se perinteinen violetti on toki yleisin, mutta välillä törmää todella kauniisiin punaisen sävyihin. Juhannuksena lasipurkit täyttyivät ihanista lupiinikukkakimpuista. Tykkään, tykkään, tykkään. :)


Mutta pian koittaa se aika, kun lupiinit lakastuvat ja kukkien tilalle tulee rumat siemenkodat. Silloin sitä aina tajuaa, miten laajoja kasvustoja lupiinit muodostavat ja miten rumilta ne näyttävät kukkien lakastuttua.

Joka kesä lupiineja on myös koko ajan vain enemmän - ja niitä kaikkia muita luonnonkukkasia saman verran vähemmän. Olen omalta pihalta yrittänyt poistaa lupiineja, mutta se on TO-DEL-LA hankalaa, ellei jopa melkein mahdotonta. Olenkin tyytynyt siihen vaihtoehtoon, että kukkapenkkiin eksyneet yksilöt olen kaivanut lapiolla pois parhaani mukaan, mutta penkat olen niittänyt alas ennen siementen kehittymistä. Hieman kyllä hirvittää, kasvaako meillä tulevaisuudessa mitään muuta kuin lupiineja...

Hyviä hävitysvinkkejä?


Jos lupiinista eroon pääseminen on hankalaa, niin onneksi ainakin viereisessä kuvassa olevasta jättipalsamista voi päästä eroon. Täällä blogissakin kirjoittelin toissakesänä tuosta meidän takapihan viidakon ja lähimetsän vallanneesta vieraslajista.

Kitkin kaikki löytämäni yksilöt tuolloin pois ja hirmuinen määrähän sitä kasvijätettä sitten tulikin! Muistaakseni viisi jätesäkkiä ainakin! :/ Kitkeminen oli onneksi todella helppoa, koska kasvit lähtivät helposti nyppimällä irti maasta pintamaassa kasvavien juurien vuoksi.

Jätin kasvit sitten mätänemään jätesäkkeihin toviksi - ja itse asiassa siinä kävi niin, että unohtuivat sinne säkkeihin talven yli ja vasta seuraavana keväänä ne hävitin. Ei ollu enää eloa säkeissä. :D Mutta viime kesänä ei palsamia näkynyt, eikä nytkään siitä näy mitään merkkejä. Olenkin tullut siihen tulokseen, että kitkemällä tuosta viheliäisyydestä pääsee yllättävän helposti eroon. :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...