sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Meidän onneton sauna.

Taloa remontoidessamme sauna oli ainoa paikka, jonne emme koskeneet millään tavoin. Se onkin lähes alkuperäisessä kunnossa. Lattialaatat on vaihdettu kylppäriremontissa kymmenisen (?) vuotta sitten. Laatat ovat siniset kuten kylppärissäkin. Sinisen rinnalla seinät on oranssiksi muuttunutta pihkaista paneelia ja kiukaan ympärys punaisen ruskeaa tiiltä. Meidän sauna on ihan kelpo perussauna, mutta se on suoraan sanottuna melko ruma. Ja mikä tuo ovi on?! Rämisevä oranssi ovi, jossa on kahva kuin ulko-ovessa. En tykkää, en sitten yhtään.


Sauna on myös onnettoman pieni ottaen huomioon, että kyseessä on omakotitalo. Se sijaitsee keskellä taloa, koska hormi on yhteydessä talon keskellä oleviin leivinuuniin, puuhellaan ja takkaan. Saunassa ei siis ole ikkunaa. En ole mikään supersaunoja, mutta toisinaan on mukava istuskella saunassa hyvässä seurassa pidempäänkin - kunhan siellä on ikkuna. Jos vain saa hieman raikasta ilmaa, niin ei lopu happi ja tule huono olo. No, meidän saunassa ei tästä syystä pitkään kukaan viihdy.


Saunasta löytyy edellisten asukkien kiulu ja löylykauha, jotka ovat ihan peruskivat. Jälkimmäinen on tosin rikki. Suutarin lapsilla ei ole kenkiä, eikä teknisen työn opettajalla ehjää löylykauhaa. Ehkäpä siis voisin koulujen alkaessa sorvata tuohon kauhaan uuden varren, kun kauhaosa on kuitenkin aivan ehjä. Saunassa on myös ehkä se kaikkein perinteisin saunavalaisin, joka juuri ja juuri pysyy kasassa. Mieleen juolahtikin, että tuohon voisi nikkaroida uuden kehikon, mutta säilyttää tuon valaisimen, kun sekin kuitenkin ehjä on. Tässäpä siis kaksi pientä käsityöprojektia tälle syksylle!


Itse saunalle tarttis kuitenkin nyt jotain tehdä, koska tuo oranssi väri ei oikein nappaa. Eniten miellyttäisi ehkä aivan vaalea väri tai sitten joku harmahtava sävy. Vaaleaan ei pääse kuin isolla remontilla, harmaaseen päin helpommin. Supia ja muita tuotteita toki on tarjolla, mutta ainakin joskus niistä tuppaa tulemaan sellainen hieman muovisen oloinen pinta ja sellaista en haluaisi. Pitäisi selvitellä, olisiko toisia vaihtoehtoja. Ongelma toki on se, miltä joku väri näyttää tuossa pihkaisessa oranssissa paneelissa - tai tarttuuko siihen edes mikään. Ehkä ensimmäisenä laitetaan piiloon tuo punatiili, jos se suinkin on mahdollista....

Yksi asia meidän saunassa sentään on, mistä minäkin tykkään. Keväällä omista käsistä syntyi tällainen puunkantoteline entisen rumiluksen tilalle. Se on juuri sopivan kokoinen saunapuille ja silmäkin kestää tuota katsella. Entisestä telineestä en kehtaa edes laittaa kuvaa. :)


Ja täälläpä on enemmän siitä, miten tuo teline syntyi...


Tästäpä sitten saunaa suunnittelemaan, eipähän lopu tekeminen....

11 kommenttia:

 1. Tosi kiva tuo puunkantokori, tuollainen oplisi kyllä kiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tuollainen syntyy yllättävän helposti ilman sen suurempia työkaluja, ainakin teoriassa. :D Samantapainen teline löytyy ohjeineen Strömsön parhaat palat -kirjasta.

   Poista
 2. Ihana tuo puunkantokori - taitava olet! Sen ympärille onkin sit hyvä lähteä suunnittelemaan saunaa:)

  VastaaPoista
 3. Meillä on musta sauna. Tikkurin saunavahalla tehty :) Liberon toimii kuulemma kanssa MUTTA pigmentti paakkuuntuu esmeks lauteisiin kulkukohdille.

  Saunan muuri on maalattu superlateksilla. Hyvin pysyy!

  Tsemppiä remppaan... tai sen suunnitteluun :)

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintosta nähä millanen saunasta tulee. Jännä toi ikkuna-asia....meillä on saunassa ikkunat, mutten aukase niitä koskaan saunomisen aikana...yleensä vaan sillon kun pesen sitä :P :D

  Hieno toi puukantoteline...mun mieskin oli käyny sitä yks päivä ihmettelemässä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei sitä ikkunaa varmaan kaikki kaipaa. Minusta sellainen olis kiva - varsinkin sitä kaipailen, kun sitä EI OLE. En tiedä, tulisiko sitä usein sitten kuitenkaan käytettyä. :D

   Poista
 5. Iso peukku puunkantokorille, ihan on pesun ja katseenkestävää skandinaavista muotokieltä! Hieno siis :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...