keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Katsaus katolle.

Nova
www.monier.fi

Monierilta otettiin minuun yhteyttä ja vinkattiin heidän nettisivuiltaan löytyvään kattavaan tietopakettiin kattoasioista. Sivuilta löytyy tietoa mm. katon remontoinnista ja esim. ylipäätään siitä, miten katot toimivat.

Meidän talo on rakennettu vuonna 1984 ja oletan katon olleen samassa autuaassa tilassa siis jo kohta 30 vuotta. Materiaalina katossamme on tiili, joka on kyllä kestävä, mutta tuskin sentään ikuinen...


Olemmekin miehen kanssa puhelleet, että katolle olisi syytä tehdä jotain lähivuosina, koska sen ulkonäkö on melko kärsineen näköinen. Monierin sivuilta löytyykin hyvä pieni muistilista katon huoltoon liittyen. Listan löydät kokonaisuudessaan täältä. Listassa suositellaan katon tarkastusta vuosittain, mikä varmasti onkin järkevää. Tarkastellaanpa meidän kattoa nyt viimeisen 30 vuoden osalta. :)

1. Tarkista harja

Katon harjalta tulisi tarkistaa, että tiilet ovat ehjiä ja oikeilla paikoillaan. Meidän katon harja näyttää onneksi ehjältä ja suoralta. Joku ammattilainen voisi käydä harjan kuitenkin tarkistamassa vielä lähempää. Itse en lähtenyt katolle kiipeilemään, koska meiltä ei löydy minkäänlaisia turvavaljaita.


2. Tarkista reunat

Katon reunat näyttivät meillä pääosin olevan kunnossa. Aivan reunimmaiset tiilet olivat kuitenkin selvästi rapautuneet muita enemmän. Kattojen puhdistuksia tekevät yritykset usein mainitsevatkin, että kattotiilet olisi hyvä kyllästää puhdistuksen yhteydessä. Tällöin tiili ei ime itseensä niin paljon vettä, mikä vähentää pakkasen aiheuttamaa rapautumista. Kuulostaa ainakin ihan järkeen käyvältä selitykseltä. Tiilten reunoja tutkiessani huomasin katon reunassa myös kokonaan haljelleen tiilen, se tulisi varmaan vaihtaa ensitilassa...


3. Tarkista tuuletus, liitokset ja sadevesijärjestelmät

Näiden kolmen asian tarkistaminen on tärkeää homevaurioiden välttämiseksi. Rännit on helppo itse tarkistaa ja puhdistaa joka vuosi. Jos rännit on tukossa ja täynnä lehtiä, tulvivat vedet aivan vääriin paikkoihin - ja vesi väärässä paikassa ei tee koskaan hyvää. Meidän rännit olivat pääasiassa siistit, mutta paikoitellen löytyi poistettavia lehtikasoja. Nyt pitäisi veden taas virrata paremmin! Noista tuuletusputkista ym. minulla ei ole mitään käsitystä, joten ammattilaisen tarkistusta tarvittaisiin tässäkin asiassa.


4. Puhdista ja poista kasvit ja kasvusto

Ja tätä materiaaliahan meiltä löytyy! Sammalta ja jäkälää on joka lähtöön, melkein kuin metsässä. Tämä on kattomme suurin kosmeettinen haitta, erityisesti katosta selkeästi erottuva haavankeltajäkälä. Onneksi sammalta on pääasiassa vain varjon puolella, kun taas aurinkoisempi puoli talosta on pysynyt äärimmäisen siistinä.


Suurimmat sammalpaakut on helppo poistaa itse käsin keräämällä, koska ne eivät ainakaan meillä olleet tiukasti katossa kiinni. Tiilien reunojen putsaamiseen sen sijaan tarvitsee jo jonkinlaista apuvälinettä. Jäkälä lähtee pois oikeastaan vain raaputtamalla. Tiilikattojen putsauksia tekevät monet yritykset ja ehkä itsekin voisimme pyytää joltakin yritykseltä tällaista tarjousta, koska hommaa on melko paljon....

5. Tarkista kattoturvatuotteet

Meillä ei katolle sen kummoisempia turvatuotteita ole. Lumi sieltä ei juurikaan tule alas, koska tiili jo materiaalina jumittaa sen katolle ja lisäksi kattomme on melko loiva. Tikapuut toki löytyy talon päästä ja ne ovat pienestä ruosteesta huolimatta ehjät ja tukevasti seinässä kiinni. Silti joka kerta hirvittää nousta noita tikkaita ylös... Näiden tikapuiden lisäksi löytyy edellisten asukkaiden nikkaroimat puiset tikapuut, jotka ovat kyllä toimivat, mutta ehkä hieman kyseenalaiset. Niillä pääsee kuitenkin hyvin putsaamaan rännejä. Alumiinitikkaat voisi laittaa meidän huushollin hankintalistalle!


Sen verran epävarma olo minulla jäi kattomme kunnosta, että taidamme turvautua ammattilaisten apuun. Tässä kun ei kuitenkaan olla talonrakentajia kumpikaan. Katto on myös aika tärkeä osa taloa ja huonolla huolenpidolla voi saada paljon harmia aikaiseksi. Monierin sivuilta löytyykin kätevästi kattava lista kattoalan asiantuntijoita - jopa yksi yritys meidänkin pikkukaupungista. :)

4 kommenttia:

 1. Kyllä kannattaakin, joku oikea "kattomies" kutsua, ettei myöhemmin tarvitse katua...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi ikävä yllätys, jos tuolta löytyy jotain kosteusvaurioita, joten pitänee laittaa asiat kuntoon! :/

   Poista
 2. Ompa sammaloitunut ,viime kesänä pojan talonkatto käytiin tarkalleen läpi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tuota sammalta kertynyt, kun katolle ei ole todennäköisesti tehty mitään viime vuosikymmenien aikana. Onneksi katto ei maanpinnalta katsottuna näytä aivan noin pahalle kuin lähikuvissa! :) Mutta pitäisi sille kyllä jotain tehdä, ei tuo sammalkaan varmasti hyvää tee rakenteille. Vaikka mietin kyllä, että meillä olisi katolla hyvä viherkaton alku! :D Jos vain lisäisi heinää kasvamaan ja vuohi sinne laiduntamaan, kuten kaikissa lasten saduissa. :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...