tiistai 2. heinäkuuta 2013

Kärhöjen vuoro.

Kärhöt ovat alkaneet kukkia! Ihanaa! :) En tiedä tämänkään sortin nimeä, kun unohtuu aina merkata näitä ylös istuttaessa. Googlettelun perusteella tuo muistuttaa tarhaviinikärhöä (clematis viticella), "Etoile violette", mutta olisiko kyseessä kuitenkin "Warszawska Nike"? En mä näistä tiedä! :/ Kuvien värit tosin hämää todella paljon. Väri on oikeasti syvä tummanvioletti, ei suinkaan tuollainen punainen, ei siellä päinkään. Hermo menee tuon kameran kanssa, kun ei saa kunnon kuvia otettua... Onneksi tällä viikolla pitäisi viimein tulla postissa uusi objektiivi! :)


Tässä alempana kukan väri muistuttaa jo hieman sitä oikeaa. Näitä on kaksi tainta istutettuna, mutta toisen komeasti viime kesänä kukkineen taimen versot taisivat paleltua talvella. Ja näytti kyllä myös siltä, että niitä oli katkennut talven aikana syystä tai toisesta. Luulin, että peli oli menetetty, mutta kyllä sieltä maasta nousi pari uutta versoa ja nekin kukkivat jo. Toinen vanhempi taimi on sen sijaan voimissaan ja nuppuja riittää!


...ja uusia kukkia aukeaa koko ajan! Edelleen kuvista poiketen, on ne kaikki samanvärisiä. :)


Istutin keväällä myös kaksi "Rouge cardinal" -loistokärhöä kasvamaan noiden entisten kylkeen. Taimet olivat aika heikon oloiset, mutta kyllä ne molemmat on hengissä ja kipuavat tuolla muiden varsia pitkin. Ja kun tarkasti pusikkoa tutkii, löytyy sieltä jokunen nuppukin! Toivoa siis on, että saan sen kukkimaan! :) Eihän niitä oikeastaan näille korkeuksille edes suositella, mutta kaikkeahan pitää aina kokeilla! Jos ne selviävät hengissä tästä kesästä, pitää muistaa syksyllä suojata ne talvea varten... Onko teillä kokemusta kärhöjen suojaamisesta?

Illaksi ei tarvitse miettiä tekemistä, koska tiedossa on mansikkashow! Suunnitelma on selvä: joka toinen purkkiin, joka toinen suuhun. :) No, ehkä kuitenkin enemmän sinne purkin puolelle. Laitan suurimaan osan soseeksi, mutta jokusen rasian myös kokonaisia marjoja, koska toisinaan on niillekin käyttöä. Nam nams. Pakastimessa on vielä sen verran viime vuotista mustikkaa jäljellä, että ehkä tänä vuonna saa riittää 15 kg mansikkaa. Jos tulisi sitten ne mustikatkin syötyä pois...

8 kommenttia:

 1. Voi kun kauniita,minulla kärhöt viellä nupussa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kauniisti kukkivat tosiaan! :) Kyllä sinunkin varmaan pian aukeavat!

   Poista
 2. Onpa ihanan paljon nuppuja! Kärhöt on aivan mahtavia. Ne säälittävän pienet tarjouskärhötkin loistaa jo seuraavana kesänä kummasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen näihin sen verran ihastunut, että uusia pitää laittaa ensi keväänäkin kasvamaan. Pitää nyt vain katsella, tuleeko noista kahdesta uudesta poloisesta yhtään mitään... :/

   Poista
 3. Kaunista! Veikkaisin lajikkeeksi Warszawska Nikeä, samanmoinen kasvaa itselläni ja äkkiseltään kuvasta päätellen olisi juuri sama väri ja terälehtien malli. Kestävä ja sitkeä tyyppi on hän, lähtee joka vuosi innokkaasti kasvuun, vaikka olisi paleltunut ihan maata myöten. Joinain vuosina lumi näyttää suojanneen niin, että kasvu alkaa jonkin verran ylempää, vanhasta varresta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taisin katsella sinun blogistasi juuri, että samainen laji taitaa tämä olla. Viime kesänä minullakin lähti vanhasta varresta tekemään kukkia, mutta tänä kesänä ei tainnut kumpainenkaan. Pääasia, että jostain puskee versoa ja kukkii! :)

   Poista
 4. Kärhöt on ihania! Haluaisin niitä omaankin puutarhaan, vaan en vielä tänäkään keväänä niitä hankkinut. Joskus sitten.
  Mansikkashow oli täälläkin. Laatikoiden reunalla oli myös naapurin lapsia napsimassa :D NAM!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! :) Tämä laji on ainakin ollut ihanan helppo, joten voin suositella. Ainoa mietittävä asia on se, miten kärhön saa tuettua. Se on hyvä miettiä kuntoon jo istuttaessa, koska niin kovin nopeasti verhot lähtevät kiipeilemään ja kasvavat uskomattoman pitkiksi.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...