sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Onnea Mummo!

Tänään juhlittiin meidän 89-vuotiasta mummoa. Ensi vuonna siis isot juhlat, jos mummo on suinkin bilekunnossa. Uskon vahvasti, että on. Mummolla on ollut jo ainakin kymmenen vuotta alzheimerin tauti, mutta edellään hän asustelee yksin kotona. Tauti todettiin suhteellisen aikaisin ja lääkitys saatiin aloitettua (vastustelusta huolimatta), mikä on varmasti hidastanut taudin etenemistä. Vaikka mummo vielä yksin pärjäileekin kotona, on viime vuosina mukaan kuvioihin tullut kotisairaanhoidon käynnit, siivousapu ja ruokakin tuodaan valmiina. Selvästi on havaittu ainakin se, että ruualla jos millä on merkitystä. Kun ravitsemus on kohdallaan, luistaa ajatuskin paremmin! Tämä pätee ihan meihin terveisiinkin ihmisiin, joten muistakaa ihmiset syödä ja näin kesäisin varsinkin juoda! :)

Tänään juhlimassa oli lasten ja lastenlasten joukko lisättynä yhdellä lapsenlapsenlapsella. Leivoimme juhliin kahville kahta erilaista herkkua: mansikka-mariannekääretorttua ja valkosuklaa-vadelmakääretorttua. Kääretortut leivottiin ja täytettiin jo eilen, joten ne ehtivät hyvin vetäytyä jääkaapissa. Koristelu tehtiin vasta hetki ennen tarjoilua.


Valkosuklaa-vadelma kääretorttuun tuli vaalea kääretorttupohja. Väliin tuli valkosuklaamoussea (ohje jostain päin nettiä) ja pakastevadelmia. Päälle koristukseksi kermaa, pakastevadelmia (jäisinä, niin eivät ehtineet lössähtää), mustikanlehtiä ja tupsaus tomusokeria.

Marianne-mansikkakääretorttu syntyi hyväksi havaitulla Pirkan reseptillä, joka löytyy täältä.
Pohjana tumma kääretorttupohja, jossa jauhoina oli pelkkiä perunajauhoja ja kaakaojauhetta. Tällöin kääretorttu sopii myös keliaakiloille. Kääretortun välissä on rahka-kerma-marianneseosta, joka on todella hyvää, muttei liian makeaa. Koristuksena tällä kertaa tomusokeria, mansikkaviuhkoja, mariannerouhetta ja sitruunamelissan lehtiä. Jos ette ole tuota kääretorttua koskaan maistaneet, suosittelen lämpimästi kokeilemaan! :)Kun pionit kukkivat, niin kukkia todella riittää. Yksi kimpullinen vietiin mummonkin iloksi, toinen kimpullinen lähti Keski-Suomea kohti. Aika monta kimppua noista puskista vielä tehtailee. :)


Mukavaa alkavaa viikkoa! Monella varmaan alkoi lomat, joten nautitaan! :)

4 kommenttia:

 1. Ihania ja varmaan mummokin ilahtui näistä! Niiiiin kauniita!

  VastaaPoista
 2. Onnea mummolle! Teilläkin on siis teräsmummo :)

  VastaaPoista
 3. Voi miten kaunis blogi sinulla onkaan:) Onnea mummolle! Minunkin fammuni eli 101 vuotiaaksi:).

  VastaaPoista
 4. VOi mitä lämpimimmät onnittelut mummolle, minullakin mummu, ikää on 83 ja pappa nukkui juuri ikiuneen ikää oli 91. Mummot ja pappat ovat kullanarvoisia.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...