maanantai 24. kesäkuuta 2013

Mysteerikasveja.

Meidän pihalla kasvaa yhtä ja toista kasvilajia, joiden nimistä minulla ei ole mitään käsitystä. Tänä kesänä olen siirrellyt pihan reunalla olevasta rikkaruohojen valtaamsta yrttipenkistä yrttejä talteen toisaalle. Vaikka niitä ei koskaan tulisi käytettyäkään, niin ovatpahan kivan näköisiä siistissä rivissä. Sieltä lupiinien ja vuohenkellon seasta löytyi tällaisia.

Vaan mitä nämä ovat? Onko nämä edes syötäviä? :D


Tässä yllä siis kuvat samasta kasvista. Tuuhea pensas ja monivuotinen. Hajun päätteellä kyseessä on jokin yrtti, mutta minun hajuaisti ei sano tässä tapauksessa yhtään mitään. :/ Nämä alla olevat on sitten tällaisia liuskalehtisiä "oksia", myös monivuotinen tapaus. (Tulipa otettua huonot kuvat, siispä muistutus itselle: korjauta järkkäri ensitilassa tai osta edes parempi pokkari.)


Sentään jotain yrttejä tunnen itsekin. Ruohosipuli on sinnikkäästi kasvanut rikkaruohojenkin keskellä. Toivottavasti juurtuu hyvin paikoilleen uuteenkin kotiinsa. Lipstikka on kasvanut jo valtaviin mittoihin ja keräsin vihdoin sen oksia nipuksi kuivumaan. Tuoksu on todella voimakas! Vielä kun osaisi ja muistaisi joskus käyttää sitä kuivattua silppua... Käyttövinkkejä?
Jos muuten muillakin on ongelmia kasvien tunnistamisessa, niin ehkäpä kaikkein paras apu on www.luontoportti.com -sivusto. Sen helpolla hakutyökalulla saa haettua etsimäänsä kasvia mm. kukan värin, kukinnon ja lehden muodon, kasvupaikan ja kukinta-ajankohdan perusteella. Tällaisesta on apua silloin, kun ei ole kasvin nimestä mitään hajua. Sivustolta löytyy pääasiassa luonnonkasveja, mutta joukossa myös joitakin puutarhoistakin tuttuja lajeja. Tekisipä joku samanmoisen sivuston myös kaikista miljoonista perennoista...

5 kommenttia:

 1. Eka näyttäisi mäkimeiramilta eli "oregano" :)

  VastaaPoista
 2. Sain myös yhdeltä tuttavalta ison nipun yrttejä, mm. tuota lipstikkaa. En ole ikinä semmoista mihinkään käyttänyt ja tuoksu tosiaan valtasi koko asunnon..! Google kertoo, että lipstikka on lihaliemikuution alkuperäinen mauste. Kalan ja lihan lisukkeisiin sitä suositellaan näemmä ja liemien maustamiseen.
  Ja mitä mäkimeiramiin tulee, mä luulin ettei mistään pihasta voi "pizzamaustetta" löytää, mutta kun yrtinlahjoittaja mainitsi tuon oreganoksi niin johan alkoi löytyä tuttua tuoksua siitä. :)

  VastaaPoista
 3. Veikkaisin myös ekaa oreganoksi, mutta mielelläni hiukan nuuhkaisisin ensin, tai sitten voit verrata tuoksua kuivattuun oreganoon :) kiva kun omalla pihalla kasvaa yrttejä ja osa on monivuotisia, kunhan katsoo ettei leviä ihan turkasesti kuten minulle käy nyt mintun kanssa ja tuo oreganokin leviää, siitä meillä on kolme eri versiota :)

  VastaaPoista
 4. Oreganoksi sanoisin miekin ensimmäisen, kun omallakin pihalla kasvaa samannäköistä. Mutta vertaile tuoksuja :)
  Me laitettiin lipstikkaa eka kerran lihakeittoon viikko sitten. Mies oli lukenut, että lihaliemen tilalla vois lipstikkaa käyttää. Ja kyllä se siihen sopikin. Vielä kun vaan oppisi laittamaan oikean määrän...

  VastaaPoista
 5. Sinulla on täällä varsin ihania juttuja ja hienoja kuvia!
  Tuo ensimmäinen on tosiaan mäkimeirami eli oregano. On sitten aika hyvä leviämään, mutta helppo tietysti nyppäistä pois.
  Lipstikka on myös hieno kasvi. Ennan vanhaan se istutettiin portin pieleen pitämään pahat henget loitolla :)
  Meillä lipstikka kasvaa varsin korkeaksi, joten leikkaan siitä kukinnot poikki ja laitan lehtikompostiin. Tuoksuu nimittäin komposti tosi hyvälle kun kannen aukaisee..

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...