maanantai 3. kesäkuuta 2013

Meidän kasvimaalla... raparperiviidakko.

En ole ehtinyt edes tajuta, että raparperiviidakko on kasvanut näin valtavaksi. Milloin tämäkin ehti tapahtua? Kasvu on ulkona niin nopeaa, etten ehdi mukaan... Ensimmäisenä katkoin nuo kukinnot pois. En tiedä, miksi ne pitää katkoa (tietääkö joku?), mutta muistan äitin näin ohjeistaneen. Ja äitithän on yleensä oikeassa, ainakin useimmiten, kun asia liittyy puutarhanhoitoon. Googletellessa viisastuin myös sellaisella tiedolla, että raparperinvarret kannattaisi kiskoa irti (ei juurineen!), eikä leikata niitä. Silloin satoa saa paremmin läpi kesän. Aina oppii uutta...


En ole suuri raparperipiirakan ystävä, joten ensimmäiset raparperit päätyivät mehuksi. Perinteisesti ja helposti: 6 litraa paloiteltua raparperia + noin 6 litraa vettä + 5 dl sokeria + 2 sitruunan mehu laitetaan 10 litran ämpäriin jääkaappiin. Siellä mehu saa muhia yön yli tai pari päivää, jonka jälkeen sen voi siivilöidä. Sen verran "paksua" tuosta mehusta tulee, että mehua laimentaessa laitan puolet vettä. Tuosta tulee aika iso satsi, joten suurin osa päätyy pulloissa pakastimeen.

 
Näillä helteillä on ihana juoda jotain raikasta...



ps. Ei ole satanut kolmeen viikkoon. Helteet voisivat jo loppua...

4 kommenttia:

  1. Vettä kaivataan jo täälläkin... Ja voi EEEEEEEIIIIII, mä leikkasin puukolla raparperin varret!!! Yhtään en muistanut että ne pitää kiskoa irti. No, mulla on rapsu vasta ekaa vuotta, jos mä vaikka ens kesänä muistaisin, mikäli rapsu-parka selvisi mun karsinnastani, mun nimittäin piti vetää se ihan matalaksi kun näivettyi niin pahasti siirrosta meidän pihaan - tais tietää jo tullessaan, että tää paikka on sille kuolemaksi... =D

    Raparperimehu on ihanaa, mutta mä alan itse asiassa just nyt tekemään omista varsistani piirakkaa ja keittoa. Tai ensisijaisesti vissiin nyt keittoa, kattoo jääkö piirakkatarpeita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin oon leikelly kaikki vuodet veitsellä nuo varret, mutta netissä luki (siellähän kaikki tietää asiat aina paremmin), että näin ei kannattaisi tehdä. Ei se varmasti kasvia tapa, mutta ehkä raparperi olisi tällöin vieläkin satoisampi. Tuota meidän viidakkoa nyt ei saa kynittyä puhtaaksi millään, joten ongelmaa tästä tuskin tulee... :D Kun saat sen raparperin juurtumaan, niin siitä se alkaa levitä ja loppua ei näy! :)

      Poista
  2. Hyvä että muistutit, huomenna pitää hakea raparperiä ja tehdä piirakkaa. Ainoa vaan, että kuulin, että nivelrikkoiselle (=minä) olisi raparperit haitaksis, tiedä sitten...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ole moisesta kuullut, mutta voihan siinä perääkin olla. Harmi. :/ Raparperi on niin hyvää näin alkukesästä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...