keskiviikko 9. tammikuuta 2013

iKnow - tietovisailua talvi-iltoihin.

Sisarusten kesken annoimme tänä jouluna lahjaksi lautapelejä. Kaikki pelit ostettiin yhteisiksi ja näitä pelejä varmaan pelaillaankin paljon. Yksi joulun laulapeliuutuuksista oli Tacticin iKnow, joka koittaa kovasti haastaa tietovisapelien klassikon Trivial Pursuitin. Pelin Suomi -versiossa kysymykset ovat sekä suomenkieliset että myös Suomeen liittyviä.


iKnow on hyvin klassinen tietovisailupeli. Jokaisesta kysymyksestä on kolme vihjettä: kolmen, kahden ja yhden pisteen vihjeet. Perinteisistä peleistä poiketen iKnowssa kaikki pelaajat kysyjää lukuunottamatta vastaavat kaikkiin kysymyksiin.

Pelissä on siis mahdollisuus hyödyntää toisten tietämystä, jos oma tietämys ei riitä, koska vastaukset sanotaan ääneen. Olennaista pelissä on vastausjärjestys: vain yhden vihjeen haluavat saavat oikein vastatessaan kolme pistettä, mutta joutuvat vastaamaan kysymykseen ensimmäisinä. Kolme vihjettä kuuntelevat kuulevat vihjeiden lisäksi myös muiden vastaukset, joten oikea vastaus saatta löytyä helposti. Tai sitten ei.


Pelin toinen ulottuvuus on vedonlyönti siitä, tietävätkö muut pelaajat vastauksen kysymykseen vai eivät. Oikein arvatuista veikkauksista palkitaan pisteellä ja vääristä veikkauksista rankaistaan miinuspisteellä. Peliä pelataan, kunnes jollain pelaajalla on yhteensä 20 pistettä. Yleensä peli venähtää melko pitkäksi, noin tunnista puoleentoista.

Pelissä on myös pieni huijaamisen mahdollisuus. Kun tietää oikean vastauksen jo kolmen pisteen vihjeestä, ei tätä tietenkään kannattaisi näyttää muille, sillä itsevarmasti kerrotuja vastauksia peesataan helposti. Kannattaa siis haroa hiuksia ja esittää epäilevää... Itse en tästä bluffimahdollisuudesta tosin juuri innostunut, mutta todelliset kilpailivat hyödyntäisivät tämänkin mahdollisuuden!


Peli on eriomainen kaikessa yksinkertaisuudessaan. Se on helposti lähestyttävä, sillä sääntöjen opettelu ei vielä minuuttia kauempaa. Pelissä ei ole myöskään turhaa vuoron odottelua verrattuna esim. Trivialiin.

Kysymykset ovat riittävän haastavia, mutta joukosta löytyy myös helppoja. Joskus oikean vastauksen tietää jo kolmen pisteen vihjeestä, toisinaan ei edes yhden pisteen vihjeestä. Kysymyksiä on laajalti eri aiheista, joten peli sopii hyvin eri ikäisille.

Parhaiten peli onnistuu mielestäni 5-6 pelaajalla, koska tällöin pelilaudalle saadaan enemmän säpinää ja pisteisiin enemmän hajontaa.

Jos kaipaat lautapelivalikoimiin tietovisailua, on iKnow rahanarvoinen ostos!

2 kommenttia:

  1. Kiitos reportaasista! Jotakin aikuisten peliä täälläkin ollaan vailla, joten tämä voisi olla hyvä hankinta.

    VastaaPoista
  2. Meillekin tuli iknow joululahjaksi! Kovasti ollaan pelattu ja tykätty. Toimii kyllä hyvin myös 4 pelaajalla!

    Pelaaja

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...