keskiviikko 1. elokuuta 2012

Kivoja ja ei-niin-kivoja kukkia.

Niin kuin kasvimaalla ja kukkapenkeissä ei riittävästi kitkemistä olisi......


Jättipalsamia on myös MEIDÄN PIHASSA. Luulin, että se olisi todellakin levinnyt vain meidän tien päähän, jossa sijaitsee "lumikaatopaikka" (voisiko näillä asioilla olla yhteys?) ja läheisen metsän ojanvarteen, mutta pihan perältä sitä löytyikin kunnon puska. Ei auta muu, pakko kitkeä pois! Muuten tätä on kohta koko meidän piha täynnä - meillä kun puoli pihaa on enemmän tai vähemmän luonnontilaisena. Inhottaa vain se, että samalla palsami pitäisi kitkeä pois myös tuolta kaupungin omistaman metsäläntin puolelta. Blaah. Kyllähän minä sen kitken, mutta tuntuisi silti siltä, että se olis jonkun toisen homma. Pitänee ottaa yhteyttä jonnekin ja ilmoittaa, että mulle riittäis nyt...


Sinne meni palsamit! Aika helpostihan palsami on kitkettävissä, koska se tekee juuret vain pintamaahan ja siitä syystä sen saa helposti napattua maasta irti, ihan vain varresta vetämällä. Harvemmin varsi edes katkeaa, vaan kasvi lähtee ihan nätisti juurineen ylös. On noilla juurilla silti kokoa! Ja niin on itse kasveillakin, sillä suurimmat jättipalsamit olivat yli parimetrisiä...


Nyt olis sitten kolme jätesäkkiä kasvijätettä - ongelmallista kasvijätettä. Mihin ihmeeseen minä ne tungen?! Ei voi laittaa kompostiin, ei voi jättää maahan lojumaan. Meidän sekajäte tyhjennetään kerran kolmessa viikossa, joten sekään ei ole ratkaisu. Pitääpä selvittää tämäkin...

Mutta onneksi meidän pihalla kasvaa jotain muutakin.


Näihin kärhöihin olen ihastunut! Näyttäviä isoja kukkia - ja paljon! Näitä laitan ainakin yhden lisää ensi kesänä, ehkä parikin. Siltä myös tuntuu, etteivät nämä ole kovin vaativia kasveja. Tai sitten olen vain ollut onnekas, että kärhöt kukkivat jo toista kesää komeasti ilman minkäänlaista hoitoa... :)


Tähän kukkapenkkiin olen myös tykästynyt. Se on ihana väriläiskä keskellä pihaa! Lajeista ei ole mitään hajua - tunnistaako joku? Suurin osa meidän pihan lajeista on todellakin suuria mysteereitä, koska en ole niitä itse istuttanut, vaan ne on olleet täällä iät ajat. Ensi kesänä ajattelin myllätä pihaa enemmänkin, mutta tämä penkki saa kyllä jäädä. Se on ollut siistin näköinen koko kesän (mikä vaatii tosin säännöllistä juolavehnän nypintää) ja kukkii nyt kauniisti! Penkki on myös täynnä narsisseja, jotka kukkivat nätistä keväällä keskellä karua, talvesta toipuvaa pihaa.

Kauniin kukkapenkin vieressä sijaitsee kukkapenkki, joka on täysin villiintynyt. Se on täynnä juolavehnää ja tätä riivattua kukkaa. MIKÄ TÄMÄ ON? Nuo vihreät lehdet leviävät joka paikkaan ja sitä kasvaakin meidän pihassa joka paikassa, joka penkissä. Onhan tuo kukkivana ihan nätti, mutta sangen ärsyttävä levittäytyjä. Tämän kukkapenkin aion tuhota vielä tänä syksynä, jos vain ehdin. Ainut ongelma on samassa penkissä kasvava vanha pioni, joka on peräisin miehen mummon lapsuudenkodista. Sitä en taida raaskia hävittää! Pitää kehitellä pelastussuunnitelma ja suunnitella uusi koti! Harmi vain, että tuo ärsyttävä kellokasvi siirtyy varmaan sitten sen pionin mukana... :/Viime keväänä sain synttärilahjaksi ruusuja. Nämä Queen Elisabeth -lajin ruusut ovatkin ainoat, joiden laji on nyt tiedossa. Ihania, eikö? :) Muut ruusut ovat mysteerejä, tunnistaako joku?
Voi olla, että ruusujakin laittelen ensi kesänä lisää. On ne niin nättejä! :) Pitäisi keksiä myös joku hyvä maanpeittokasvi ruusujen ympärille kasvamaan. Jostain nimittäin luin, että ruusut säilyvät terveempinä ja kasvavat paremmin, jos niiden ympärillä kasvaa jotain muuta kasvia. Nyt kasvaakin, jotain hyvin leviäväistä maanpeittokasvia, mutta se on vähän turhankin voimakaskasvuista ja osa ruusuista meinaa peittyä kasvin alle. Tuumitaan, tuumitaan...

11 kommenttia:

 1. Mä olen NIIN onneton kaiken sen kanssa mikä liittyy kukkiin, pihaan ja puutarhaan. Onneksi on ihmisiä, jotka osaa ja ymmärtää ♥ Kiitos hetkistä blogissasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin vasta opettelen! :) Onneksi talomme entiset asukkaat ovat laittaneet pihan kukkapenkit täyteen kaikenlaista kukkaa ja puskaa. Tässä on hyvät lähtökohdat opettelulle! :)

   Poista
 2. TUO jättipalsami on kaunis, mutta niin vaarallinen, kun se poksauttelee siemensä tosi kauas ja leviää siten helposti.
  Muistan joskus aikanani ensimmäisesti rivarikodistani yrittäneeni saada sen kitkettyä, oli tosi vaikeaa..mutta sinnikkyys palkittiin, ei kannata ensinkään antaa siementää..
  Mutta aivan mahtava tuo kärhö ja nuo ruustut..ah..miten ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kai vaan jatkaa sitkeästi kitkemistä! :/ Sitä näyttää vaan olevan niin puuduttavan paljon tuolla pusikoissa! Onneksi nyt on luvannut vähän viileämpiä kelejä, niin onnistuu kitkentäuratkin vähän helpommin..

   Nuo uudet ruusut kukkii kyllä ihanasti! Ja vanhatkin! :) Nyt on tullut monta VALTAVAA kukkaa lisää! :)

   Poista
 3. Ihania kukkia. Tykkään tuosta kellokukastakin :), mutta joo muistan että se ärsytti kun kasvit levisi liikaa. Vielä ei meillä sitä ongelmaa kun kaikki kukkapenkit on vielä vähä liian tyhjiä kun kasvit vasta istutettu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En suosittele istuttamaan ainakaan tuota penkkiinne! :D Se tunkee aivan joka paikkaan - ja vaikka sitä kuinka kitkisi, niin eroon siitä ei pääse. Pahempi kuin vesiheinä ja juolavehnä yhdessä! :/ Murrrr.

   Aluksi varmaan kukkapenkit ja muut istutukset saattavat näyttää hieman autioilta, mutta ei siihen kauan mene, kun näyttää jo toisenlaiselta! Kohta jo päästään teidän penkkejä ihailemaan.. :)

   Poista
 4. Todella kauniita ruusuja!
  Itse olen ihan urpå näissä kasvihommissa, onneksi vasta ensi vuonna "saan" perehtyä pihaan. Sinänsä se on helppo lähteä liikkeelle kun on vain iso nurmikenttä. Puska sinne, toinen tänne, eiks niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä se lähtee liikkelle! :) Mutta jos jo tänä syksynä ehdit, niin heitä jonnekin penkkiin tai puskan alle sipulikasvien mukuloita. Ne on sitten ilostuttamassa jo heti ensi keväänä! Vielä ei taida mukuloita olla kaupoissa, mutta kyllä ne kohta ilmestyy valikoimiin..

   Poista
 5. Tuo on vuohenkello (tai ainakin täkäläinen nimitys on se). Erittäin näppärä leviämään, mutta ei pärjää mun huomioiden perusteella ihan luonnontilaisessa paikassa (ts. ojanpielet, mettät), ei ole siisi ihan yhtä paha riesa kuin palsami tai lupiini. On varmaan tullut sen pionin mukana, vanhoissa puutarhoissahan tuota näkee.

  Mitäs jos jätät ne palsamit tiukkaan suljettuihin jätesäkkeihin aurinkoon muutamaksi ajaksi. Paistuvat kuoliaaksi, ja sen jälkeen ne voi kompostoida. Tai sitten levität ne kuivumaan pressun päälle ja poltat? (jos olette sellaisella asuinalueella, että pihassa saa polttaa mitään)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! Nyt on riiviöllä sitten nimikin! :D

   Pitää pohtia tuota palsamin hävitystä. Tuolla ne nyt jätesäkeissä mätänee. Luulenpa vain, ettei tässä meillä saa roihuja laittaa pystyyn. Vanhempieni luona maalla onnistuisikin, mutta en ehkä uskalla palsameita sinne viedä, jotta en vain vahingossakaan levitä palsamia sinnekin. :/

   Poista
 6. Heippa!

  Tuossa väriläiskä -kukkapenkissäsi näyttäisi olevan keltainen kukka tarha-alpia ja punaiset angervoa, jaloangervoa vissiin. Kauniita ovat :)

  Kääk, tuo jättipalsami kuulostaa aika inhottavalta. Olen ihmetellyt sitä tienpientareilla ja miettinyt, että joku uusi kasvi on vissiin.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...