keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Lurjusmainen lupiini ja pirun palsami.

 Luulin, että meidän piha on välttynyt suhteellisen hyvin vieraslajeilta. Lupiinintuhoamiskierros pihan laitamilla osoitti kuitenkin sen, että olemme saaneet uuden tulokkaan, sen pirun jättipalsamin. Palsami on vallannut täällä seudulla jo suuriakin aloja, kokonaisia metsiä! Silti tuntuu, ettei ketään asia kiinnosta, vaikka meillä ei kohta muita kasveja luonnossa olisikaan. En ole nimittäin nähnyt esimerkiksi paikallisessa lehdessä yhtäkään juttua kyseiseen kasviin liittyen. Ei liioin myöskään LUPIINISTA tai muistakaan luonnon monimuotoisuutta tuhoavista vieraista...

Ja onhan lupiini kaunis kasvi, monikaan ei edes halua siitä eroon. Tienvarsia isoilla koneillaan niittävät miehetkin jättävät lupiinin kasvamaan, kun se on niin nättiä. Moni hankkii lupiinia pihaansa ja levittää sitä tarkoituksella pitkin mökin pihamaata... 
Mutta ehkä joskus tulee se päivä, kun muutkin saavat tarpeekseen tästä rikkaruohosta.


Olen sitkeästi sotinut tämänkin kesän lupiineja vastaan. Olen niittänyt, kitkenyt, katkonut kukintoja ja kitkenyt vähän lisää. Tuntuupa vaan silti siltä, että lupiinit vain innostuvat tuhotoimista ja leviävät vielä enemmän. Vaikka viime vuonnakin sodin niitä vastaan, on vastapuolen armeija tänä vuonna suurempi - tai sitten kuvittelen, niin epätoivoiselta tilanne tuntuu. Ja meillähän ei oikeasti kasva edes kovin paljon lupiinia. Ylläoleva kuva on laajimmasta kasvustosta, jossa kukat nostavat hiljalleen päätään siimaleikkurin jäljiltä. On se vaan lurjusmainen kasvi, mutta aion silti voittaa! Kunpa naapurit vain toimisivat samoin, niin ei tarvitsisi käydä yhden ihmisen voimin sotaa ylivoimaisen vastustajan kanssa. Jospa kunnan taholta joku puuttuisi joskus asiaan...

Nämä yksilöt löytyvät meidän kasvimaan vierestä ja näiden kohdalla sotasuunnitelmaksi ajattelin lapiota. Jos saisi edes osan kaivettua maasta ylös, niin olispa kiva juttu. Jos ei, niin ainakin nuo kukinnot lähtee ennen kuin alkavat siementää. Ja todettakoon tässä, että nämä ovat samasta paikasta jo kolmannet tai neljännet kukinnot, eli monta niittoa on jo takana. 


Vaan eipä malta tämäkään taistelija olla laittamatta näitä kaunokaisia hetkeksi maljakkoon...


 
Jos huomenna keli sallii, aloitan lupiinisodan ohella palsamin kitkennän. Onneksi kasvi on yksivuotinen ja onneksi se on suhteellisen helppo kitkeä - lähinnä kitkentä tuntuu nyppimiseltä, koska kasvin juuret eivät ulotu syvälle maahan. Jätettä tulee valtava määrä, vaikka kasvusto ei vielä laaja olekaan. Pitääkin siis tarkasti miettiä, miten jätteen hävitän, jotta operaation lopputulos ei ole vielä laajempi kasvi levittäytyminen... Olisipa pihalla oma jätteiden polttolaitos - sopisi tähän tarkoitukseen mainiosti. :)


Jos joku painii samojen ongelmien kanssa ja välittää edes hitusen verran luontomme monimuotoisuudesta...

Tietoa vieraslajeista, täällä.
Jättipalsamin torjuntaohje, täällä.

 APUA! Kuinka nopeasti kesä menee ohi? Juuri niin nopeasti, ettei netissä ainakaan ehdi notkua ja senpä vuoksi tässäkin blogissakin on eletty hyvin hiljaisesti. Teidän muidenkaan blogien kesäjuttuja en ole ollenkaan ehtinyt lueskelemaan. Höh. Ehkäpä joku muukin on kesälaitumilla ja lomailemassa poissa tietokoneen äärestä. Mutta oottakaas vaan, kun illat alkaa yhtään tästä pimenemään, niin aika moni blogihiiri hiipii koloistaan... ja juttua riittää taas joka päivälle ja vaikka moneen kertaan! :) 

4 kommenttia:

 1. Lupiini on todella sitkeä, ei se lannistu niitosta lainkaan. Palsamin kanssa sillä on yksi ikävä ominaisuus, sen siemenet näköjään pysyvät itämiskykyisinä maassa vuositolkulla.
  Itse olen jo alentunut ei-toivottujen kasvien kanssa siihen, että käytän myrkkyjä. Jättiputken kanssa se tuntuu vielä ihan lailliselta, mutta muuten jotenkin moraalittomalta.

  Mukava nähdä, että joku ymmärtää, että pelkkä nätti ulkonäkö ei aina ole se autuaaksi tekevä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupiinin kanssa olen tullut siihen tulokseen, että jos en sitä pois saa, niin en sitä ainakaan levitä. Sillä olen sitä niittänyt, ettei ainakaan uusia siemeniä pääse muodostumaan.

   Palsamissa onneksi hyvää on se, ettei se tee lupiinin tavoin maahan siemenpankkia. Sen suhteen olenkin toiveikkaampi. Harmittaa vain, että huomasin tuon esiintymän vähän turhan myöhään.. :/

   Mitä myrkkyä olet käyttänyt? Myrkkyjen kanssa epäilyttää se, että kasvaako paikassa ylipäätään mikään moisen käsittelyn jälkeen. Mutta uskoisin, että lupiinista on ainakin mahdoton päästä eroon ilman myrkkyjä..

   Poista
 2. Mulla kasvaa lupiinia puutarhassa, mutta se on helppo kyllä pitää aisoissa siellä, kun vaan kerää siemenkodat ajoissa pois. Tuota jättipalsamia mä oon kattellut naapurin ojassa jo tänä kesänä - sanoinkin siitä, mutta eivätpä ottaneet kuuleviin korviinsa. Sitä en kyllä halua tänne meille, enkä ainakaan tuohon lähimetsään :(

  VastaaPoista
 3. Luin jostain että Suomessa on aloitettu maan kattava "sota" jättibalsamia vastaan, se levittäytyy sellaista vauhtia.
  Mulla oli Lillan tontti puolilllaan sitä kun ostin mökin viime kesänä, silloin kiskottiin kaikki pois - tänä vuonna on rittänyt kun piti silmät auki ja nyppi alut pois, onneksi on helppo tunnistaa!

  Lupiini onkin sitten toinen juttu, minä idiootti annoin sen rehahtaa täyteen kasvuun tänä kesänä, nyt sitten on lapiolla töitä....ja Roundupilla!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...