maanantai 30. huhtikuuta 2012

Lainattua muotokieltä.

Palanen koivusta tehtyä liimalevyä. Mitäpä siitä tekisi? Ensimmäinen suunnitelmalma oli tehdä levystä leikkuulauta, mutta palanen oli kuitenkin vähän turhan pieni. Teinpä sitten pannunaluset, joihin lainasin muodon tutusta maljakosta.

Muokkasin muotoa hieman ja suurentelin sitä, jotta levystä jäi mahdollisimman vähän hukkaa. Sahasin pannunaluset vannesahalla, hioin nauhahiomakoneella ja pylväsporakoneessa hiomalaikalla ja vielä lopuksi hinkkasin tiukimmat kurvit käsin. Koivua saikin tovin hioa, koska se on niin kovaa puuta.

Lopuksi käsittelin aluset puuöljyllä, jota oli jäänyt vuosia sitten olohuoneen pöydän käsittelystä yli. En tiedä, vanheneeko nuo öljyt, sillä rakenne tuntui olevan jotenkin rakeista. Alusten pinnasta tuli kuitenkin ihan siisti!

Alusista ja aluksista oli muuten tällä viikolla Aristoteleen kantapäässä (ah, vallan nerokas ohjelma!) sitaattivihje. :)


Kokeilin alusen tekemistä myös mäntyliimalevystä (Rautiasta saa valmiina, maksoi 2,50e) käsityökaluin. Pistosaha teki melko rouheaa jälkeä, mutta koska mänty on niin pehmeää puuta, sai jäljet suurimmalta osin hiottua pois akkuporakoneeseen kiinnitetyllä hiomalaikalla. Loput sitten hioin käsin. Männystä ei tullut ainakaan vielä ystävääni, sillä se oli jopa ärsyttävän pehmeää. Pinnassa näkyy heti kaikki kolhut. :/ Mutta näin käsikäyttöisin menetelmin puuhaillessa, mänty on kyllä ihan näppärää puuta!
Miehissä ja naisissa on eroja. Naiselle ei tarvitse selittää, mistä pannunalunen on muotonsa saanut. 
Kolme miestä näkivät näissä kuitenkin Ressun naaman, pilven ja lammikon.
Oikein ihanaa, aurinkoista ja hauskaa vappua! :) 

17 kommenttia:

 1. "Kolme miestä näkivät näissä kuitenkin Ressun naaman, pilven ja lammikon."

  Päivän naurut, kiitos!! Ai että, miten äijät voikin joskus olla niin DAIJUJA :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me naiset vaan nähdään maailma hieman eri tavalla! :)

   Poista
 2. Niin joo ja siis ovat TOSI kauniit!!!

  VastaaPoista
 3. Hyvännäköiset pannunaluset olet tehnyt :) Ja en usko ollenkaan, että Aalto pistäis pahakseen mallin mukailusta - taitais tuo vaan röyhistellä rintaansa ja kehua, että "näin hyvin olen väkeä opettanut käyttämään muotoja ja materiaaleja" ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Täytyykin ajatella asiaa tuosta näkökulmasta! Hetken nimittäin mietin sitä, että tällaisen kopion valmistaminen on kyllä hieman harmaalla alueella touhuamista.. Mutta itsellehän nämä vain tulee käyttöön, joten tuskinpa se tosiaan haittaa! :)

   Poista
 4. Tosi hienot. Hinta näillekin olisi jossain museo- tai lahjakaupassa sen kolmekymppiä ainakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Aika hyvissä hinnoissa suomalainen muotoilu kyllä on, vaikka materiaalit olisivatkin edullisia ja valmistus yksinkertaista. :/ Köyhän onkin tyydyttävä omiin kopioihin! ;D Myymään en tällaisia kuitenkaan ryhtyisi, koska on tuo muoto nyt vähän turhan liian lähellä alkuperäistä..

   Poista
 5. Niin ja vielä tarkennus että kappale :)

  VastaaPoista
 6. Tosi upeita! Vaikea käsittää, että joku osaa tehdä näitä itse. :) Itselle tuo muoto tuo aina vain mieleen Conan O'brienin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ihan helppo juttu, sinäkin osaisit! :) Conan O'Brien onkin aivan uusi näkemys! :D

   Poista
 7. Hienot aluset:)
  Toivottelen sinne kanssa oikeen Mukavaa Vappua!

  VastaaPoista
 8. Tulipas hyvännäköiset. Vau. Ja samaa mieltä kuin Johanna, että noista sais todella "muutaman" euron maksaa jossain lahjatavarakaupassa! Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Melko paljon halvemmalla pääsee, kun tekee tällaiset lahjat itse! :) Mukavaa vappua teillekin! :)

   Poista
 9. Viimeinen kuva ja alin alunen = Hirvi, Panda :)

  t.Paula

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...