tiistai 28. helmikuuta 2012

Pakastinhavaintoja ja vadelma-mustikkakiisseliä.

Tein havainnon tutkiessani pakastimen sisältöä: kaikki kesän mansikat on nyt syöty! Jotkut pitivät hulluina, kun ostimme kesällä kahden hengen talouteen 30 kiloa mansikoita. Tässä sitä kuitenkin ollaan, eikä yhtään rasiaa ole jäljellä. 30 kiloa on hävinnyt mansikkarahkaksi, puuron kaveriksi, smoothieiksi, täytekakkujen väliin (okei, olen leiponut ehkä yhden kakun), jogurtin sekaan... Hupsista. Samalla tein myös havainnon, että pakastimessa on järkyttävän paljon jäljellä mustikoita, vattuja ja kantarelleja! Jotta pakastin tyhjentyisi kesään mennessä, pitänee ottaa ryhtiliike marjojen ja sienien käytössä...

Aamupalaksi tänään siis vadelma-mustikkakiisseliä. Vadelma tuo perinteiseen mustikkakiisseliin makeutta ja kivaa vaihtelevuutta. Kiisseli myös näyttää hauskemmalle, kun siellä lilluu kokonaisia vattuja. :) Minun vatut on metsästä poimittuja, mutta kai se kiisseli tulee yhtä hyvin puutarhavatuistakin. Ehkä vähän erimakuista vain...

Kiisselin keittelet näin:

1. Sekoita kattilassa litra kylmää marjamehua tai vettä ja kaksi ruokalusikallista perunajauhoja.
2. Keittele sakeaksi koko ajan sekoitellen.
3. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon marjat ja muutama ruokalusikallinen sokeria. Itse laitoin kaksi rasiaa vattuja ja kaksi suurta rasiaa mustikoita, yhteensä n.800 g marjoja.


Jälkkärikiisselin kanssa pitäisi tietenkin tarjota kermavaahtoa, mutta näin aamupalaksi en viitsinyt vaivautua... Hyvin maistui ilmankin! :)

8 kommenttia:

 1. Sä olet ollut ahkera marjankerääjä! Mulla oli pakkasessa niin vähän mansikkaa, että loppuivat jo ajat sitten.. Mustikoita on vielä muutama pieni rasia ja vattuja ei ollutkaan kuin muutama rasia (niiden kerääminen oli kyllä yhtä tuskaa..). Toivon, että ensi kesänä saan oltua ahkerampi ja marjat riittäis paremmin sitten seuraavana talvena.

  VastaaPoista
 2. Sama täällä. Mansikat tuntuu maistuvan parhaiten. Nyt pitäisi itseasiassa sulattaa pakastin ennenkuin pakkaset loppuu (no taitaa niitä vielä maaliskuullekin riittää...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehelle ei meillä juuri muu maistu kuin mansikat. Onneksi nyt tuossa kiisselin muodossa menee sillekin mustikat ja vatut. Ihan erikseen tänään laittoi jopa kehut tekstarilla, että oli kiisseli maistunut! Kerrankin onnistuin. :) Meillä on onneksi sellainen huurtumaton pakastin, niin sitä ei tarvitse sulatella - kai. Näin olen ainakin luullut, ettei se vaadi mitään toimenpiteitä.. :/

   Poista
 3. Itse en ole ollut ahkera marjojen kerääjä... mutta onneksi äiti on auttanut "lastaan" ;)) Ja kyllä on marjat näin talvella maistunut, myös meidän lapsille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäisi meilläkin marjasato kovin pieneksi, jos ei miehen mummo ja pappa lahjoisi meitä täysillä marjaämpäreille. Viime kesänäkin olis ollut joka vierailukerta mukaan laittaa yhtä ja toista.. Täytyy olla kiitollinen! :)

   Poista
 4. Oioi, nyt rupesi tekemään mieli kiisseliä! Padat siis porisemaan iltapalaksi. :) Täälläkin tunnustan, että ei hirveästi olisi marjoja meidän pakkasessa tai hilloja ja mehuja kylmäkaapissa ilman omia ja miehen vanhempia. :D Siitä rupesinkin sitten pohtimaan, että saavatkohan meidän mahdolliset tulevat lapset sitten ollenkaan aikanaan pakastimiaan ja jääkaappejaan täyteen marjoja, hilloja ja mehuja, jos/kun se minusta on kiinni? O-ou. Mutta jospa se marjastusinnostus sitten joskus vaikka tulee, lasten myötä tai jotain...

  VastaaPoista
 5. Mun lemppareita on mustikat. Niiden ehdottomasti paras käyttötarkoitus on mustikkapiirakka pullataikinaan tehtynä. Nam!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mustikoista leipois todella monta mustikkapiirakkaa! :D Vois kyllä tehdä viikonloppuna yhden, kun ei ole tullut tehtyä pitkään aikaan..

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...