tiistai 21. helmikuuta 2012

Pähkinäpalloja herkkusuille.

Linturavintolamme pääkokki tehtaili jälleen uusia herkkuja entisten huvettua vähiin. Koska asiakkaiden kaksi kovaa suosikkia tuntuvat olevan munkinpaistorasva ja pähkinät, tehtiin niistä yhdistelmä. Sulatin munkinpaistorasvan, sekoitin joukkoon pähkinät ja laitoin seoksen jähmettymään ulos hetkiseksi. Hieman jähmettyneestä massasta muotoilin palloja, joiden keskelle sujautin ripustuslangan. Laitoin palloset vielä hetkiseksi jähmettymään jääkaappiin, jotta ripustuslanka ei irtoaisi. 

Pallot näyttää tekevän hyvin kauppansa erityisesti nyt lauhemmilla keleillä, kun rasvapallot pysyvät ulkonakin riittävän pehmeinä. Kovilla pakkasilla ne ovat niin kivikovia, ettei niistä saa nokittua mitään irti. 
Silloin kuhina käykin pähkinä- ja siemenautomaattien ympärillä. 

Tein muuten sen havainnon, että kauranjyvät, auringonkukansiemenet ja pähkinät ovat hyvä tarjota kaikki erillään eri automaateissa. Jos samassa automaatissa on esimerkiksi auringonkukansiemeniä ja kauranjyviä, heittelee ronkelit tintit jyvät maahan popsiakseen herkullisemmat auringonkukansiemenet. Jyviä toki syövät maasta mm. keltasirkut ja punatulkut, mutta ne jäävät aika nopeasti lumen alle, jolloin jyvien kulutus nousee melko korkeaksi. Sama tapahtuu myös tällöin, jos joukossa on pähkinöitä. 

Mukavaa laskiaistiistaita! Tästä alkaa kevään odotus! :)

9 kommenttia:

 1. Voikun jaksais itsekin jotain väkertää... Lauantaina juuri pohdiskelin, pitäisikö hankkia lintulauta uudelle talolle. En oikein heti vaan keksinyt sopivaa paikkaa - siis sellaista johon tulisi sitten tasaiseen tahtia tehtyä täyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikkaa kannattaa miettiä tarkasti. Paras paikka olisi melko suojaisa, missä olisi jotain puita/puskia ympärillä, sillä avoimilla paikoilla linnut eivät viihdy kovin pitkään. Toinen näkökulma on tietenkin se, että niitä lintuja olisi kiva katsella! :) Kuitenkaan paikka ei saisi olla liian lähellä ikkunoita, jotta linnut eivät törmäile ikkunoihin. Melko monimutkaista siis! :/ Meillä on onneksi n.10 metrin päässä talolta sireenipuska, jonka suojiin ollaan ruokintapaikka kehitelty. Mutta hyvä on muistaa, että talvisin voi lumihankeen tehdä myös "keinotekoista" pusikkoa tökkimällä sinne esim. kuusia.

   Poista
 2. Kyllä teillä lintujen kelpaa käydä :))
  Ihanaa laskiaistiistaita!

  VastaaPoista
 3. Voi kun olet ihanasti ajatellut tipusia ja juuri niiden lempiruokaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marru ja Nipsu - taitaa olla meidän lintupienokaiset aika hemmoteltuja.. :D

   Poista
 4. Kuka olisi arvannut tinttien olevan kranttuja? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei uskois, mutta ne on! :D Tai sitten oon vain totuttanut meidän yksilöt liian hyville sapuskoille.. ;D Kyllä ne tuolla kauralyhteessä kuitenkin käy toisinaan jyviä syömässä, mutta jos on varaa valita, niin vain paras kelpaa! :)

   Poista
 5. Sinulle on tunnustus blogissani. Kaikki eivät näistä välitä (etenkään niiden jakamisesta) mutta halusin nimetä sinut yhdeksi viidestä. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...