sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Karjalanpiirakat.

Perinneruuilla jatketaan! Pitkästä aikaa innostuin tekemään myös karjalanpiirakoita. Kunnon piirakoita saa nykyisin todella harvoin, kun oma mummommekaan ei niitä enää jaksa tehdä. Kaupassa hyvät käsintehdyt piirakat maksavat lähemmäs euron kappale, joten sillä hinnalla niitä ei kyllä raaski ostaa kukaan. MUTTA se on harhaluulo, sillä kyseiset piirakat myydään joka päivä loppuun jokaisessa paikallisessa marketissa...Vaikka karjalanpiirakat ovat varsin yksinkertaisia tehdä, vie niiden tekeminen kuitenkin monen työvaiheen vuoksi paljon aikaa. Ainakin siis silloin, kun piirakkakuorien pyörittely ja rypytys eivät tapahdu tekijällä nanosekunneissa. Paras olisikin pystyttää piirakkatalkoot ja tehdä kerralla pakkanen täyteen piirakoita porukalla. Yksin jo parinkymmenenkin piirakan teko tuntuu ylivoimaisen työläältä. Kerran vuodessa on kuitenkin ryhdistäydyttävä!

YouTubesta löytyy mielenkiintoinen dokumentaarinen lyhytlokuva karjalanpiirakoiden teosta. Videolla esiintyvältä mummolta voi ottaa mallia piirakoiden rypytykseen, 6. minuutin kohdalla. Juuri tuolla tavalla meidänkin mummo on meille opettanut rypytyksen. Vaikka rypytys ei millään tavalla vaikuta piirakoiden makuun, on tuo rypytystapa minulle se ainoa ja oikea. Karjalanpiirakka ei ole karjalanpiirakka, ellei se ole rypytetty just noin. :D


No, turha tässä on ketään arvostella, koska omat taitonikin ovat jo pahasti ruosteessa! Pitäis treenata enemmän, ettei pääse hyvä perinnetaito ja -tieto katoamaan. Selvää ruostetta oli havaittavissa myös piirakkakuorien ajelussa, koska ne jäivät aivan liian paksuiksi. Ensi kerralla pitää muistaa, että vasta hengenohut on riittävän ohut! Ja vielä sittenkin voisi tehdä hieman ohuempaa jälkeä...

Tässäpä alla perusohje yksinkertaisuudessaan.

Kuoritaikina                        Puurotäyte          Voiteluun                             
2 dl vettä                                            5 dl vettä                     2 dl kuumaa vettä tai maitoa
1 tl suolaa                                           3 dl riisiä                     50 g voita
5 ½ dl ruissihtijauhoja                 1 l maitoa          
TAI 1 ½ dl vehnäjauhoja            1 ½ tl suolaa
ja 4 dl ruisjauhoja

12 kommenttia:

 1. Ihanan näköisiä herkkuja :)

  Itsekin olen sellainen "kerran vuodessa karjalanpiirakoita" -leipuri, mutta pidän kyllä tosi tärkeänä tämän perinteen ylläpitoa. Monesti olen käyttänyt pastakonette, nyt viimeisimmällä kerralla ihan perinteisesti pulikalla vain, kun määrä taisi olla vain jotain viidenkymmenen luokkaa. Mutta sitä pastakonettakin kannattaa kokeilla, varsinkin, jos on oikein talkoot käynnissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei tuntuisi varmaan niin työläältä piirakoiden teko, jos hieman oikaisisi pastakoneella ajellen! :) Pitää laittaa harkintaan, jos joskus saisi vaikka siskon kanssa isommat talkoot pystyyn..

   Poista
 2. Aivan ihanan näköisiä. Nyt on pakko itsekin ryhdistäytyä :)
  Ja totta jupiset, kotitekoisten karjalanpiirakoiden hinta on yli minunkin limittien. Ei sillä etteivätkö tekijät palkkaansa ansaitsisi :) Mutta kuitenkin kun periaatteessa, jos vain saisi aikaiseen, onnistuisivat itseltäkin... Luulisin niin vaikka en nyt muista olenko koskaan niitä tehnyt...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä noiden teossa mitään muuta hankalaa ole kuin se rypytys! Ja jos ryppyjen mallilla ei ole väliä, niin ei ole sitäkään ongelmaa. Minulla vain on päähänpinttymänä nuo tietyt rypyt ja ihan sydäntä raastaa nähdä, kun Valion opetusvideollakin näytettiin rypyttävän piirakat ihan "väärin"! :D Kokeile ihmeessä! :)

   Poista
 3. No siellä on ihan oikean näköisiä karjalanpiirakoita! Ihan vesi kielellä katselen. Pitää kaivaa hiihtolomalla mummon perinneresepti esiin ja tehdä myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mummoilla on tämä taito hyvin hyppysissä, mutta aika harva nuoremmista enää taitaa (tai ylipäätään viitsii) piirakoiden tekoa.. Ehkä tämäkin on osa katoavaa kansanperinnettä! :/

   Poista
 4. Omatekoiset piirakat on parhaita, ehdottomasti! Ja rypytys näytti samalta, kuin meilläkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja juu, tämä on se ainoa ja oikea! ;D ..vaikka omat taidot onkin ruosteessa! :/

   Poista
 5. Hei.kuinka pitkään ja missä asteessa piirakat paistat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asteita oli 275, mikä onkin meidän uunin maksimilämpö. Taisin käyttää ihan tasalämpöä. Uunissa piirakat viettivät aikaa noin vartin verran. Joskus pitäisi ehkä kokeilla tuota leivinuuniakin! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...