lauantai 4. helmikuuta 2012

-36°C

Pakkanen alkaa olla täällä jo vähän turhankin kylmissä lukemissa. 
Aamulla herätessä ulkona lukemat näyttivät -36°C - tämän talven ennätys meidän pihassa. Ikävin yllätys aamulla oli kuitenkin se, ettei hanasta tullut vettä, ei sitten tipan tippaa. Vesilaitoksen mies kävi toteamassa putkien olevan jäässä ja kehotti hommaamaan paikalle putkimiehen...


 Mutta eipä ole putkimiehiä pahemmin töissä lauantaisin ja ne vähäisetkin oli työllistetty! Onneksi eräs tuttu putkimies osasi kuitenkin neuvoa muutamat kotikonstit, joilla yrittää saada vettä liikkeelle. Hän kehotti lämmittämään vesiputkea, joka menee vesimittarista maahan. Vaikka kyseinen putki on meillä lämpimässä varastotilassa, voi se kuulemma silti jäätyä. Hiustenkuivain, auton sisätilanlämmitin ja kuumailmapuhallin - näillä aseilla mies kävi taistoon. Ja viimein saatiin taloon jälleen vettä! 
Säikähdyksellä siis selvittiin tällä kertaa. :) 

Jännitystähän tilanteessa lisäsi se, että meidän talossa on kerran edellisten asukkaiden aikaan haljennut talvella vesiputki, mikä aiheutti valtavan vesivahingon. Näin remontin viimeisillä metreillä en kaipaile heti toista remonttia! Jatkossa ainakin tiedetään, että tuon kyseisen putken kanssa pitää olla tarkkana. Voisi vaikka ostaa patterin siihen putken viereen näitä kylmimpiä ilmoja varten...Muutenkaan pakkanen ei ole ollut ystäväni lähipäivinä. Eilen olin reissun päällä ja lainassa olleen auton akku päätti päivänsä juuri sopivasti. Onneksi avuliaita ihmisiä löytyi hätiin ja saatiin akkuun virtaa ja auto käyntiin. Tästä eteenpäin kuljetan aina takakontissa käynnistyskaapeleita. Oma Audikin hieman yski tänään aamulla, vaikka moottori olikin ollut lämmityksessä. Ei taida tehdä hyvää nämä kelit autoille. Pitäisi varmaan pysyä kotoa, tai kävellä. Voisi myös raivata autotallin sen oikeaa tarkoitusta varten...

On kuitenkin yksi vekkuli, joka ei pakkasesta paljon välitä.


 Kylmäpäinen koskikara näyttää lähinnä nautiskelevan kylmistä kylvyistä. Huonosti ulkoiluun varustautunut valokuvaaja kävi sen sijaan nappaamassa nopesti pari kuvaa ja painui äkkiä takaisin lämpimään autoon. Kotimatkalla valokuvaaja tosin pohti, että voisi käydä napsimassa kuvia talvisesta luonnosta useamminkin - nyt kun vanha kunnon järkkärikin on tehnyt paluun kuvauskalustoon...

15 kommenttia:

 1. Hrrrrrrrrr..hui hitto mitä lukemia! Täällä päästy vasta -29. Sekin tänä aamuna.

  Mukavaa sunnuntaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, vähän liikaa jo alkaa olla - ainakin meidän vesiputkille ja autolle. Mukavaa sunnuntaita ja vaali-iltaa! :)

   Poista
 2. Hyr, hyr - onneksi oeltte toistaiseksi selvinneet säikähdyksellä. Noissa lukemissa pakkaset alkavat oikeasti jo pelottaa, onneksi taitaa pian lauhtua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oltiin miehen kanssa hieman ihmeissään, että mitäs nyt?! Ei ole aiemmin elämässä tarvinnut huolehtia vesiasioista ja monesta muustakaan, kun ollaan asuttu vain kerrostalossa. Tässäpä sitä oppii koko ajan uutta omasta talostaan.. :)

   Poista
 3. Meillä kävi samalla tapaa vuosi sitten vesiputkien kanssa. Juurikin tuo kohta, vesimittarista maahan menevä osuus oli jäätynyt. Auton sisätilalämppärillä sulatettiin!
  Vielä ei ole tänä talvena tapahtunut samaa, ja toivottavasti ei käykään..
  Meille vesilaitoksen mies suositteli, että putket eristäisi kunnolla siihen suunnitellulla eristeellä! Vielä emme ole saaneet aikaiseksi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan pitäisi meidänkin laittaa jotain eristettä tuohon putkeen, koska ihan sellaisenaan se tuolla varastossa on! :/ Ilmeisesti aiemmin jäätymiseltä on vältytty, koska heti putken vieressä on patteri. Kesällä tuo patteri taisi kuitenkin mennä rikki, joten ehkä tälläkin oli osuutta asiaan..

   Poista
 4. Jostaki tupsahin tänne blogiin ja on kyllä niin mukavan olonen blogi, että pääyin lukijaksikki :)

  VastaaPoista
 5. Onneksi täällä päin Suomea olen todistanut mittarista vain -29,5. Hyi jo sekin! Putkien jäätyminen on kyllä ikävää. Meillä ei ollut juoksevaa vettä töissä toisessa rakennuksessa tällä viikolla ollenkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sitä on elämässä sen verran pakkasia kokenut, että vaatteiden puolesta osaa kyllä varautua ulkoillessa. Mutta ihan yllärinä tuli kyllä nämä putkijutut! :/ Nämä taitaa olla näitä omakotitaloasumisen huonoja puolia...

   Poista
 6. Meillä oli aamulla -34 ja myös putket jäässä. Meillä jäätyy ne joka ainoa talvi, tänäkin talvena on jo pari kertaa ollut kylmävesi jäässä mutta kuumaa tullut, nyt oli sitten ekaa kertaa molemmat. Onni onnettomuudessa on se, että meillä jäätyy vain keittiöön tuleva putki, vessaan tulee aina vesi.

  Meillä on kehitetty oikein hieno sulatussysteemi siihen kohtaan, mikä aina jäätyy: lattialevyyn on siihen kohdalle tehty isohkot reiät (ne peittyy muovimaton alle) ja siitä sitten huudatetaan imurilla. Mä en tosin kyllä tajua miten sen imurin voi saada puhaltamaan, mutta tänäänkin mies sen putken sulatti tuolla konstilla ihan muutamassa minuutissa. Ja taas elämä hymyili - on meinaan todella hankalaa kun keittiöön ei tule vesi.

  Mutta kyllä mä luojaa kiitän kun on luvattu lauhtuvaa. Mä olen todella täynnä jo tätä kylmyyttä. Kuntokin on varmaan täysin romahtanut, kun en ole koiralenkilläkään voinut käydä pitkään aikaan (meidän koirat ei kestä tota pakkasta myöskään). Kaunista on kyllä ollut, että jotain positiivista kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa jännältä tuo teidän sulatussysteemi! :D Mitenkä ihmeessä imurin saa puhaltamaan - vai onko olemassa imureita, jotka sekä imee että puhaltaa?

   Aika paljon tuo hankaloittaa elämää, kun ei vettä tule.. Eniten tässä tilanteessa minua pelotti se, jos putket olisivat menneet ihan umpijäähän ja tuolta vielä haljennut joku putki. Vesivahinko tähän väliin olisi ollut kyllä katastrofi! Nyt kun lauhtuu, pitää olla tarkkana ilmeisesti edelleen, kun käsitykseni mukaan hankaluuksia voi olla myös silloin tiedossa...

   Poista
  2. Mä en käsitä miten se imuri voi puhaltaa.. mutta kauheesti mies sitä aina teippaa ja kai se sitten jotenkin sen vuoksi saa sen puhaltamaan. Mutta tehokas konsti se on. Joskus ollaan sulateltu myös kuumailmapuhaltimella mutta siinä meinas kyllä käydä köpelösti.. sitä konstia en suosittele kokeilemaan!!

   Ja juu, kun lauhtuu, sillon ne putket vasta vetäseekin jäähän. En kyllä tajua tuota luonnon logiikkaa...

   Poista
  3. En minäkään kyllä tajua tätä logiikkaa! :) Ei ole onneksi enää mikään putki jäätynyt uudestaan. Tuon kuumailmapuhaltimen kanssa voi tosiaan käydä huonosti, koska sillä saa puhallettua kyllä TODELLA kuumaa, aivan liian kuumaa ilmaa! :/

   Poista
 7. Samanlaisissa pakkasissa täällä oltiin toissailtana, nyt alkaa jo lauhtua, ONNEKSI.

  Meillä ei ole talossa vesien kanssa ongelmaa, kun meillä on kaivo talon alimmassa kerroksessa, näppärää.
  Tallista tosin on kahtena edellisenä talvena jäätynyt vesiputket, siitä on ollut pikkuisen vaikea repiä huumoria. Itse tulisi ämpärillisellä vettä toimeen hyvinkin pitkään tiukan paikan tullen, mutta meidän eläinkatras hörppää vettä ainakin 150-200 litraa päivässä... Muutaman kerran saa siis ämpärit kourassa taivaltaa tuon parinsadan metrin matkan tallille, että kaikkien kurkut on kostutettu. Terveisin kaikkien janoisten sankari. ;) Niin ja vahingosta viisastuneena on vesiputki nyt varustettu sulatuskaapelilla. Säästää hermoja kummasti.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...