maanantai 19. joulukuuta 2011

Lautasteline/kerrostarjotin

Syksyn aikana väkertämäni lautasteline valmistui juuri sopivasti jouluksi. Tiukalle meni, mutta valmista tuli! Hyvä, että edes jotkut asiat valmistuvat meilläkin aikataulussa. Luulin hommaan ryhtyessäni työn olevan varsin yksinkertainen, mutta hitsatessa paloikin yllättävän monta tuntia (ja yksi ranne)...

Teline on tehty 5 mm metallitangosta taivuttelemalla. Jalat on taottu ja käännetty kippuralle. Osaset on hitsattu kiinni toisiinsa, osa TIGillä osa MIGillä. Hitsailin ensimmäistä kertaa noin kymmeneen vuoteen ja TIGillä aivan ensimmäistä kertaa, joten ihan ongelmatonta työskentely ei ollut. Taas opittiin kuitenkin monta juttua, jotka muistaa seuraavaa työtä tehdessä!

Työläimmät osuudet olivat ehkä hitsausasetteiden rakentelu osasia kasatessa ja noiden kippurajalkojen takominen.

 Hitsatessa tulee pitää iho suojattuna, syystäkin. Monta tuntia hitsattuani toisen käden hiha oli kuitenkin päässyt valahtamaan hieman alaspäin ja UV-säteily oli päässyt kärventämään ihon. Ei siis tullut kivaa rusketusta, vaan uskomattoman punainen (tästä tilanne vielä paheni iltaa kohti) ja arka iho. Tämän olisi voinut estää sillä, että olisin käyttänyt niitä varsinaisia hitsaushanskoja, mutta ne ovat erityisesti TIGillä hitsatessa niin mahdottoman kömpelöt - eikä niitä muutenkaan ole naisten käsille suunniteltu...

Seuraavaa hitsauskertaa varten pitäisi ommella tavallisiin työhanskoihin sellaiset jatkovarret, hieman kuten lasten kurarukkasissa. Ei palais enää paikat! :)


  
Viimeistelynä hiekkapuhalsin koko työn, jolloin lopputulos oli hieman himmeä ja hopeinen. Lopuksi vielä hieman kiillotin pintaa teräsvillalla ja lakkasin työn matalla spraylakalla. Tässä alla kuvat ennen ja jälkeen hiekkapuhalluksen. Hetkessä tulee selkeä ero!


Teline sopii siis lautastelineeksi, mutta itse ajattelin sen lähinnä kerrostarjottimena. Ihan tämän hökötyksen takia on pakko tehdä jouluksi jotain herkkuja, jotka voi tuohon kasata esille. :) Vielä on hakusessa telineeseen sopivat lautaset. Käytin mallina Pentikin Omena -sarjan lautasia, mutta näin joulun aikaan voisi ainakin olla hieman toisenlaiset lautaset esillä. Jotain valkoista tai harmaata kenties. Pitääpä käydä etsimässä...12 kommenttia:

 1. Wow! Tällaiset projektit mun "peukalokeskelläkämmentä" pitää suosilla organisoida isälle ;) ja pysyttäytyä vain suunnitteluhommissa. Mulla olisi niin miljoona ideaa, jos vaan osaisin hitsata...

  VastaaPoista
 2. Kiva! En totta puhuen tiennyt, että hitsatessa UV-säteily on kiusana.

  Metalli- ja puutöitä olisi mukava opetella ja tehdä enemmänkin, mutta ne niin usein vaatisivat enempi tilaa ja välineitä. Neuloa voi nojatuolin nurkassa juurikaan ääntä päästämättä :)

  VastaaPoista
 3. Tuo säteilyvaara liittyy osaan hitsausmenetelmistä. Ja taitaa siinä UV-säteilyn lisäksi syntyä jotain muutakin säteilyä.. Sen vuoksi myös silmien suojaus on tärkeää! Juuri eilen kuulin tutulta, että joku oli yläasteella mennyt hitsaamaan ilman suojamaskia ja näkö olikin sitten hävinnyt kokonaan pariksi päiväksi.. :/

  Sehän se ongelma on, että isompiin puu- ja metalliprojekteihin tarvitsee aina tilat ja laitteet.. :/ Mullakaan ei ole omaa pajaa tai verstasta, mutta sen olen päättänyt, että joskus on! Edes pieni. :)

  VastaaPoista
 4. Oooooooh!! Ihan mielettömän hieno!! Olet kyllä tosi taitava!!

  VastaaPoista
 5. Hieno!! Ei tommosia joka nainen värkkääkään -miehistä puhumattakaan :).

  Haaveksin aina että menisin jollekin työväenopiston metalli/puutyö kurssille, mutta enpä ole vielä päässyt. Se paja kun puuttuu multakin (tioetotaidosta puhumattakaan).

  VastaaPoista
 6. Ei mitään pikkunäpertelyä. Tosi hieno - ja itse tehty - vau! Saat olla rinta rottingilla :)

  VastaaPoista
 7. Ihana! Tämmösen mäkin haluan! Täytyypä isännälle esitellä tämä sun teokses josko se taikos meillekkin tämmösen. Materiaaliakin ois valmiina tallissa. Mun ukkoni nimittäin on tehny tuommosesta terästangosta kynttilälampetteja ja kattokruunuja. Niistä kuvia löytyy täältä ->
  http://elamaalampilassa.blogspot.com/2011/11/kruunu-ja-lampetit.html

  Oot kyllä tosi taitava käsistäs! Itelle metallin työstäminen on ollu aina aika vieras laji.

  Ihanaa Jouluviikkoa!

  VastaaPoista
 8. Wau, miten taitava sinä olet! Minä koitan aina ulkoistaa kaikki metallityöt puoliskolle...

  VastaaPoista
 9. Heli - Kiitos! Itse näen työjäljessä vielä paljon kehittämisen varaa, mutta kai tässä ihan hyvällä tiellä jo ollaan! :)

  Mansardikaton alla - Taidan toisinaan olla aika miehinen nainen! :) Oon itsekin selaillu aina seutuopiston teknisen työn kurssit syksyllä läpi esitteestä. Yläastekin olis tuossa ihan meidän vieressä, missä niitä järjestetään. Vielä on kuitenkin muut menot ollu esteenä ja sitten toisaalta epäilyttää ja jännittää mennä, kun siellä on todennäköisesti vain miehiä.. :/ Pitäis saada joku kaveri mukaan ja tehdä naisisku! :)

  Peppi - Kiitos! :) Luulin tämän olevan yksinkertaisempi työ, mutta niinhän siinä hurahti monta monituista päivää tuon parissa..

  Neulisti - Kiitos! Hyvä, jos virheet ei näy valokuvissa.. ;D Itse olen ehkä joskus liian tarkka työnjäljestä, joten sitä joskus näkee vain ne omat virheet...

  Harri - Kiitos! :)

  Riikka - Kiitos! Vinkkaa ihmeessä ideasta. Minäkin selailin netistä kuvia sisustuskaupoista ym. ja sieltä tämä idea oikeastaan syntyi. Todella komeita tuo lampetit ja kynttiläkruunu! :) Niiden rinnalla tää mun on vain tällainen räpellys.. ;D

  Hiipu - Kiitos! Meillä aina joskus kääntyy nämä sukupuoliroolit toisinpäin! :D Mun miespisteet tältä kesältä on ainakin jo aika korkealla, jos tarkastelee asioita, mitä on tänä vuonna tullut tehtyä... Ehkä se vaatii eniten sitä rohkeutta vain ryhtyä tekemään ja opetelemaan asioita, joita ei perinteisesti naiset tee. :)

  VastaaPoista
 10. Saara..Tämä postaus oli jäänyt multa huomaamatta aikaisemmin ja tulin nyt kurkkaamaan. Nyt mua rupes jännittämään tuo hitsaaminen. Kerrostarjotin on tosi samalla idealla, minkä itse pongasin jostain sisustuspuodin nettikaupasta ja otin siitä kuvan mukaani taonta kurssille. Ei musta taida vielä ehkä ollakaan noin vaativaan, mutta harjoittelen noilla verhotangoilla aluksi.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...