torstai 29. joulukuuta 2011

Jouluperinteitä.

Joulu sujui meillä kaikin tavoin perinteiden mukaisesti. Ainut ongelma oli se, että joulu ei tuntunut tänä vuonna oikein joululta. Aattonakin oli jotenkin kummallinen, epäuskoinen olo. Remontin keskelläkään ei paljon ehditty joulua miettimään ja odottamaan. Aatonaattona sentään saatiin kuusi sisään ja koristeet oksille. Muutoin joulukoristeina olikin vain Mollyn arvonnasta voittamani joulusukat. Kauniit sukat pääsivät koristamaan leivinuuniamme. Jotain jouluista sentään siis! Ehkä tämä joulufiiliksen kadossa pysyminen johtui osittain näistä keleistäkin, kun ulkona näyttää lähinnä siltä, että on KEVÄT ja kesä ihan pian edessä...
 

Lintulaudalla on säästä huolimatta riittänyt vilskettä! Olen innostunut eläinten tarkkailusta nyt aivan eri tavalla, kun on ensimmäistä kertaa ihan oma lintujen ruokintapaikka. Tämä kuva on vanhempien luota, mutta meidänkin ravintolalla vierailee toisinaan lintujen lisäksi oravia. Pihassa pyörii lisäksi jäniksiä (tai rusakoita) ja kettukin hiiippaili tiellä jokin aika sitten. Myös lumikon bongasin yksi päivä lymyilemästä pihan kulmilta. Taisi olla sekin ruokaa etsiskelemässä. Kaikenlaista vipeltäjää siis, vaikka kaupungissa asutaankin.

Tuosta karpalokiisselistä on tullut viime vuosina perinnejälkiruoka jouluaterialle. Viime vuonna se oli lähinnä karpalomehua, tänä vuonna karpalopuuroa. Oli miten oli, hyvää oli.


Jouluperinteistä tiukimmin paikkaansa puolustaa lautapelien pelailu. Ei ole joulua, etteikö pelejä kaivettaisi esiin. Tänäkin jouluna kokeilimme myös joitakin uusia lautapelejä. Näistä mieleenpainuvin oli A Game of Thrones, samannimiseen TV-sarjaan perustuva lautapeli. Peli jäi mieleen lähinnä tuskaisen moniulotteisten sääntöjensä vuoksi. Itse peli on varmasti hyvä ja periaatteessa jopa yksinkertainen, mutta ensimmäistä kertaa sitä ei kannata pelata jouluaattoiltana, äärimmäisen väsyneenä... Peli voi nimittäin kestää kokonaisuudessaan esimerkiksi neljä tuntia, jos se pelataan loppuun. Me jaksoimme pelin puoleen väliin, jolloin aikaa oli kulunut 2,5 tuntia. Huh.Jouluumme kuuluu perinteisesti aina myös musiikkia! Ennen joulua käymme laulamassa kauneimpia joululauluja. Tapahtumasta lähtee mukaan aina läjä vihkoja kotiin vietäväksi myöhempää käyttöä varten. (Tämä on siis laillista, vihkossa jopa kehotetaan ottamaan se mukaan). 

Lähes poikkeuksetta olemme käyneet viime vuodet myös jouluaaton hartauksessa. Miehen kanssa sovimme viime vuonna, että jos kirkkoon lähdetään, menemme aina sinne, missä on suosikkipappimme. Tilaisuuksiin liittyy hymytakuu, sillä kyseisellä papilla on aina jokin vitsi taskussa. Saapa nähdä, kuinka monta vuotta perinne kestää. Aattoiltana laulamme vielä kotona joululauluja, niistä Kauneimmista jouluvihkoista. Viimeistään veisataan joulupäivänä, jolloin kanttorisetämme tulee jouluaterialle.


Joululahjaperinteemme on mennyt perheen kesken hyvään suuntaan viime aikoina, sillä lahjojen määrä on vähentynyt vuosi vuodelta. Tänä vuonna ostimme lahjat vain vanhemmille ja pikkuveljelle (joka täysi-ikäisyydetään huolimatta ei saa vieläkään saada traumoja "lahjattomasta joulusta"), sekä pienet lahjat toisillemme miehen kanssa. Sisarusten kesken sovimme, että rahalle on parempaakin käyttöä. :) Itse sain siis lahjat vanhemmilta ja miekkoselta. Tarpeellisia ja kivoja juttuja. Reinot sain mieheltä, ilmeisesti siitä syystä, että lainaan turhan usein sen tossuja ulkona piipahtaessa. Ollaanpahan nyt sitten molemmat kuin eläkkeellä.

Miehen mummo oli neulonut minulle lahjaksi ihanat pitkät polvimittaiset villasukat! En omistanut moisia aikaisemmin, mutta ne on olleet jo monta päivää ahkerassa käytössä. Ei riittäisi oma kärsivällisyys noihin varsiin.. :) Hauska yllärilahja tuli vielä miehen isoenolta, joka oli kerännyt meille valtavan säkillisen tuohenkäppyröitä. Näillä onkin hyvä sytytellä leivinuunia, riittävät koko talveksi! Ja hauska tuo säkkikin! :)Toivottavasti teillä oli mukava joulu! :)

5 kommenttia:

 1. Tosi mukavia lahjoja!! Etenkin nuo tuohet, tosi ihanasti ajateltu!

  Mä tykkäisin juuri tuollaisesta joulusta. Harmikseni mun mies ei sitten yhtään suostu pelaamaan mitään. Saatikka laulamaan. Ja lasten kanssa en sit ees tajunnu jos olis pelannu.. kaikki vaan omissa koloissaan möllötti. Meidän joulu oli ehkä tyhmin ikinä..

  VastaaPoista
 2. Voi kun tuli hyvä mieli tästä postauksesta, kun niin on mahdottomasti yli mennyt monilla joulun vietto ja se itse ajatus hukkuu johonkin. Meillä on tietysti jonkun verran enempi lahjoja ostettavana, kun on noita lapsia, mutta hyvin pienillä hankinnoilla mentiin mekin. Joulu on myös meille sellainen yhdessäolon ja rauhoittumisen ja hiljentymisen aikaa. Tosin tänä jouluna ei sellaista jouluhihkua päässyt tulemaan, ihan on jo kevät mielessä, vaikka vasta tässä vaiheessa ollaan. Tuollaisen tuohisäkin ottaisin myös mielelläni, olisi nuo sytyttämistouhut paljon helpompia :). Oikein mukavaa uuden vuoden odotusta ja tsemppiä remonttiin. Pikkuhiljaa eteenpäin. Kiva käydä täällä katselemassa edistymistä ja todeta, että olette kyllä tosi ahkeria.

  VastaaPoista
 3. mukavia lahjoja ja ihanat täytteet reinoissa :) me ei tänä vuonna ostettu miehen kanssa ensinkään lahjoja. tai no tilattiin ennen joulua yhteinen kamera, joka saa luvan olla joulu+synttärilahjat..

  Mutta tuo tuohisäkki on aivan ihana -just tuommosista lahjoista tykkäisin, joissa on ajatus mukana!

  Ja oma jouluhan ei kaikilta osin ollut se idyllisin joulu, mutta joulu kuitenkin :)

  VastaaPoista
 4. Hei! Löysin tieni tänne etsiessäni matonkuteista virkattavia juttuja. Ja kiva kiun löysin! Tulen toistekin siis.

  Toivotan sinulle oivallista, luova aja ihanaa uutta vuotta!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...