sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Joululahjaideoita ja vinkkejä joulumuistamisiin.

Keräilin oman blogini arkistoista sekä muista kivoista blogeista ideoita tämän vuotisiin joululahjoihin ja pieniin joulumuistamisiin tai -tuliaisiin, niin itselle kuin teille rakkaat lukijat! :)  Kantavana teemana on se, että joulumuistamisia tehdään itse, mahdollisesti kierrätysmateriaaleista tai ainakaan uudet materiaalit eivät ole kovin kalliita. Näihin lahjoihin on siis opiskelijallakin varaa! :) Ja jos sitten ostaa jotain kalliimpaa, on se oltava pitkäikäistä eli kestävää. Vaikka jouluun on vielä aikaa, on jo sopiva aika laittaa joululahjapaja pystyyn! Tässä kymmenen vinkkiä joulumuistamisiin. Jos jaksan, päivittelen tänne vielä lisääkin ideoita... :)


1. Käpysytykkeet

Näitä tehtailimme miehen kanssa viime jouluna sukulaisille jouluviemisiksi. Kulut jäävät näissä muistamisissa pieniksi, kun sulattaa käpyihin tarvittavan steariinin kynttilänpätkistä tai muista kynttilänjämistä. Muista jemmata käpyjä talteen hyvissä ajoin ennen lumen tuloa! Enemmän käpysytykkeistä täällä.

Samaisessa steariiniliemissä voi uitella myös kananmunakennoista tehtyjä sytykeruusuja, kuten Risulinnun pesässä.


2. Paukkukarkit

Näillä "paukahtamattomilla paukkukarkeilla" voi muistaa niin lapsia kuin aikuisia! Vessapaperihylsyn sisällä mahtuu valtava määrä karkkia, mutta toki sinne voi sujauttaa jotain muutakin yllätykseksi... :)

Paukkukarkkeja valmistin viime vuonna joulupöydän jälkkäriyllätykseksi. Paukkukarkeista lisää täällä.


3. Lautapeli

Tämä ei ole itse tehtyä, mutta ainakin kirjoittajalle aina mieluinen lahja! :) Lautapelit ovat melko arvokkaita, mutta hyvin pidettynä niistä voi olla iloa vaikka vuosikymmeniksi! Lautapeli on kiva lahjaidea annettavaksi esimerksi lapsiperheelle tai pariskunnalle - samalla antaa lahjaksi tavallaan myös yhdessä vietettävää aikaa. :) Jos ei jaksa tarkemmin tutustua lautapelivalikoimiin, löytyy takuuvarmasti laadukkaita pelejä Vuoden peli -palkinnon saajista. Lista palkinnon saaneista peleistä löytyy Lautapelioppaasta.4. Matonkuteesta virkattu kori

Matonkuteesta syntyy isolla koukulla virkattaessa nopeasti vaikka mitä! Kaunis virkattu kori syntyy alottelijaltakin helposti. Korien virkkaus onnistuu myös lapsilta, joten innosta myös lapset virkkaamaan korit vaikka mummoille ja kummeille! :) Kangasaitan oiva ohje löytyy täältä.

Koreja voi tehdä erikokoisia riippuen ajatellusta käyttötarkoituksesta. Pienen korin voi täyttää karkilla, suurempaan sujauttaa jotain muuta jouluista. Koreihin voi myös virkata vaikka rusetin tai sitoa ympärille nauhan. Olen virkkaillut näitä aiemmin itselle, mutta tänä vuonna taitaa tällainen löytää tien muutaman sukulaisenkin kotiin... :)
novita.fi
5. Huovutetut palatossut

Huovutetut palatossut ovat ihanan lämpöiset, sillä ne ovat 100% villaa! Värejä on paljon tarjolla, esimerkiksi Novitan Huopanen -langoissa. Tossut ovat mukava joulumuistaminen esimerkiksi isovanhemmille tai kenelle tahansa kylmäkintulle. :)

Palatossut onnistuvat melko varmasti kehnommaltakin neulojalta, koska tossut koostuvat pelkistä neliöistä - ei kavennuksia, lisäyksiä tai tuskastuttavia kantapäitä. Näidenkin lappujen tekeminen onnistuu varmasti lapsilta (ei ihan pieniltä kuitenkaan)! Ohje huovutettuihin palatossuihin löytyy esimerkiksi Novitan nettisivuilta, täältä.

On kuitenkin hyvä huomioida, että palatossujen tekoon menee jonkin verran aikaa, koska palasia (15 x 15) tarvitaan 16 kpl. Tein alkuvuodesta tossut itselleni, mutta värit olivat alusta alkaen väärät. Voisinkin tehdä uudet tossut esimerkiksi viereisen kuvan väreillä tai kokoharmaana...6. Virkatut kotitossut

Palatossuihin verrattuna huomattavasti nopeammin valmistuvat virkatut tossut. Nämä tekee helposti yhdessä illassa! :) Yksinkertainen ja hyvä ohje tossuihin löytyy Käspaikasta. Ohje on tarkoitettu 37-38 kokoiselle jalalle, mutta perusohjetta muokkaamalla saa varmasti tehtyä tossuja monenkokoisille jaloille. Ohjeita löytyy myös googlettamalla esimerkiksi "Mary Jane slippers".

Tällaisilla tossuilla voisi muistaa tänä vuonna jotain perheen jäsentä tai sukulaista. Langaksi taidan valita kuitenkin jotain vähemmän räikeää lankavalikoimistani.

Haaveissa olisi kokeilla myös hahtuvalangasta virkattuja pesukonehuovutettuja tossuja. Novitan sivuilta löytyy ohje Huopasesta tehtyihin tossuihin. Nuo minulla olevat Pirtin kehräämön hahtuvat taitavat toimia kuitenkin hieman eri tavalla...


Crazy Domestic.c
7. Käpypallot 

Perinteisen joulukukan sijaan joulumuistamisena voisi viedä jotain kestävänpää! Kävyistä saa rakenneltua mm. kivoja palloja. Pallot voi laittaa kepin nokkaan, ripustaa nauhalla roikkumaan tai antaa olla sellaisenaan. Pienempiä palloja voi käyttää sisällä esimerkiksi pöytäkoristeena. Isommat pallot sopivat hyvin pihakoristeeksti. Selkeä ohje käpypalloihin löytyy Crazy Domestic -sivustolta. Kauniita käpypuita on näperrellyt esimerkiksi Hiipu blogissaan Vinttikamarista ja verstaalta.

quriosa.fi

8. Tuunatut tulitikkuaskit ja kynttilät

Vuoden pimeimpään aikaan tarvitaan valoa ja lämpöä! Tuunaa tavallinen tulitikkuaski kauniiksi esimerkiksi koristepapereilla tai lehdistä leikatuilla tai tulostetuilla kuvilla. Ympärille voi kietaista myös kauniin nauhan tai liimata askin päälle jonkin pienen koristeen. Kynttilöitä voi koristella erityisillä kynttiläväreillä, mutta kauniita niistä saa myös kietomalla ympärille esimerkiksi kauniin nauhan. Kynttilöitä polttaessa vain täytyy ottaa huomioon paloturvallisuus, eikä tällaisia koristeltuja kynttilöitä saa jättää ilman valvontaa! Ja koristeet on toki poistettava hyvissä ajoin, ettei ne roihahda tuleen... :)


9. Värjättyä lankaa

Onko joku läheisesi himoneuloja tai muuten innokas tekemään käsitöitä? Oiva joulumuistaminen käsityöihmiselle voisi olla kerä värjäämääsi lankaa. Jos annat lahjaksi langan vyyhtinä, voi sen ympärille taiteilla vielä kivan vyötteen koristeeksi. Lankoja voi värjäillä monella tapaa, mutta yksi helpoimmista tavoista on "koolaus" eli lankojen värjäys Kool Aid-mehujauheilla. Värjäysohje ja malleja värjätyistä langoista löytyy mm. Hennan käsityöblogista. Värejä saa tilattua mm. Jari Mäen nettikaupasta.


10. Äänikirja

Moni harmittelee, ettei ole aikaa lukea kirjoja, vaikka haluaisikin. Kiireiselle ystävälle tai läheiselle lahjaksi sopiikin äänikirja, jota voi "lukea" kaiken muun ohessa. Äänikirjaa voi kuunnella, vaikka sormet olisivat taikinassa tai maalissa. Siis kaksi, (tai kolme tai neljä) kärpästä yhdellä iskulla! :)

Äänikirja viihdyttää pitkillä automatkoilla ja saa kotona siivoamisen, silittämisen, ikkunoiden pesun ja monen muun tylsän homman tuntumaan hetkellisesti mielenkiintoisemmalta. Äänikirjat ovat melko arvokkaita, mutta niillä on perinteisesti ollut hyvä jälleenmyyntiarvo esimerkiksi Huuto.netissä. Samaisesta paikasta kannattaakin katsella äänikirjoja, niin käytettyjä kuin uusia!

Viime aikoina meillä on perheessä noudatettu linjaa, että jokainen saa jouluna yhden lahjan. Me sisarukset ostamme yhdessä lahjat äitille, iskälle ja toisillemme. Äiti taitaa kuitenkin joka vuosi ostaa lahjan tai parikin jokaiselle... Miehen kanssa ei taidettu viime vuonna ostaa toisillemme mitään, oli noita kuluja muutenkin ihan riittävästi elämässä. Tänä vuonna ajateltiin ostaa toisillemme Tempurin tyynyt, mutta katsotaan nyt, tuleeko tarvetta jollekin tarpeellisemmalle. :)

3 kommenttia:

  1. Hei, tässähän on mahtavia ideoita! Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ideoista. Tuo Dixit on muuten ihan mahtava peli ihan aikuistenkin kesken. :)

    VastaaPoista
  3. Ihania ideoita vau! Täytyykin selata blogiasi tarkemmin kun tälläisen löysin!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...