sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Hyvää isänpäivää! :)

Suklaavaahtorulla, kinkkupiirakka ja muna-riisipasteijoita lähtee meidän mukaan, kun suunnataan iskän ja äiskän luokse illaksi. Oikein mukavaa isänpäivää kaikille isille!
PS. Näin isänpäivänä keskustelua ja päänvaivaa näyttää aiheuttavan sanojen isä ja isi taivutus. Erityisesti ihmisiä vaivaa se, kuinka sanat isä ja isi taipuvat monikon allatiivissa (vastaa kysymykseen kenelle). 
Oman käsitykseni mukaan sanat taipuvat seuraavasti:

isä - isälle - isille
isi - isille - iseille

Tuo iseille kuulostaa kielikorvassa sangen oudolta, mutta näin se vain taitaa taipua. Periaatteessahan tuo muoto on monikon monikko... Ymmärrettävämmän sanan taivutuksesta saa, jos vertaa sanaa isi sanaan risti.

risti - ristille - risteille

...vaikka harvemmin kukaan käyttääkään sanaa risteille. Mutta, näin on näppylät! Voidaan siis todeta, että muodot isille ja iseille ovat molemmat oikein. Itse käyttäisin kuitenkin monikon allatiivina muotoa ISILLE, oli kantasanana sitten isä tai isi, koska se vaan sopii omaan suuhuni paremmin... :)

5 kommenttia:

 1. Namnam! Nuo taivutukset tosiaan aina vähän mietityttää.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Nam, mitä leipomuksia :)

  Komppaan tuota outoa iseille-muotoa. Suomen kielitoimisto ohjaa taivuttamaan isi-sanaa monikon illatiivissa muotoon iseihin, joten samalla mallilla menee sitten se iseillekin. Itse taitaisin turvautua kiertoilmaisuun ja toivotella hyvää isänpäivää jokaiselle isälle ;-D

  VastaaPoista
 4. Kaikki herkut maistuivat ja vain palanen kinkkupiirakkaa jäi jäljelle. Kääretorttu hävisi hetkessä! Tuo onkin yks mun lemppariresepteistä. Tällä kertaa lisäsin täytteen joukkoon vielä mariannerouhetta - sopi siihen erinomaisesti! :)

  Hiipu - käytän itsekin usein kiertoilmaisuja, jos en muista jotakin käsitettä tai osaa taivuttaa jotakin sanaa! ;D Tässä muuten yksi osoitus siitä, ettei suomen kielen taivuttaminenkaan ole aivan yksinkertaista. Taas yksi hyvä syy perustella oppilaille, miksi on tärkeää osata kielioppia ja sijamuotoja! :)

  VastaaPoista
 5. Herkullisen näköinen kakku! :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...