maanantai 14. marraskuuta 2011

Betonisia juttuja.

Olen halunnut tutustua betoniaskarteluun tarkemmin siitä asti, kun ensimmäisen kerran pääsin lapsena kässäkoulussa sen valamista kokeilemaan. Silloin syntyi perinteinen raparperinlehdestä tehty puutarha-allas ja laatta, jossa komeilee jokin luolamiehen tapainen. Tuo vieressä oleva hienompi laatta on siskon tekemä hirvi tai poro.

Mutta miten ihania juttuja betonista voikaan saada aikaiseksi! :) Tässä muutama netistä löytynyt idea:
(En lisää tähän kuvia, koska en jaksa kysyä jokaisesta blogista erikseen lupaa, enkä viitsi laittomasti kopioidakaan. Vinkkeihin pääsee klikkaamalla linkkejä.)

Vielä ehtisi tehdä jouluksi adventtikynttelikön tai irralliset adventtikynttilänjalat. Joulukuusenkoristeitakin voisi tehdä, kunhan ei tee liian painavia, ettei kuusi kaadu. Ensi kesänä sen sijaan voisi kokeilla tehdä pihalle betonisia juttuja, kuten ulkovalojen lasikupuihin valettuja betonipalloja ja erikokoisia kukkaruukkuja. Erityisesti tällainen vekkiruukku olisi superhieno! Menisiväthän nuo tosin sisälläkin ihan hyvin! En tiedä, mitä betonisella kädellä voisi tehdä (korutelineen lisäksi), mutta jokseenkin karmiva idea on ihan hauska! :) Voisi kokeilla, saako kumihanskan näyttämään peukkua. Keskaria näyttävä käsi olisi ehkä helpompi toteuttaa. Betonista voi myös leipoa kakun tai tehdä kaappeihin uudet vetimet. Siis vaikka mitä! :)

Monet kerrat olen puhunut, että pitäisi kokeilla tehdä betonista yhtä ja toista. Olen jostain syystä kuitenkin ajatellut, että betonihommiin tarvitsisi vähintään sen betonimyllyn, jotta voi saada mitään aikaiseksi...

Uusimmassa Ihanassa oli kuitenkin ohje betonista tehtyjen kynttilänjalkojen ja tuikkukippojen valamiseen kotiolosuhteissa, ilman sitä betonimyllyä. Ja kun satuin yksi päivä asioimaan rautakaupassa, tuli mieleen kysäistä betonisäkin hintaa. Hinta yllätti - 25 kg säkki maksoi vain 4,20e! Ostinpa sitten sen säkin samantien, jotta pääsisin illalla heti valuhommiin.

Ihanan ohjeen mukaan betonia voisi sekoittaa astiassa vaikkapa lusikalla pienen määrän. Itse päädyin tekemään mömmön 10 litran sankossa (joka muuten hajosi toisen kerran jälkeen, eli ei hyvä idea!). Kuivabetonia ja vettä pitää laittaa sopivassa suhteessa, jottei mömmö ole liian vetistä tai jäykkää.

Muotteina kynttilänjalkoihin ja tuikkukippoihin voi käyttää melkein mitä vain, minkä uskoo saavansa jähmettyneen esineen päältä pois, esimerkiksi maito- ja mehupurkkeja, muovipulloja, tuorejuustorasioita, salaattirasioita tms. kaupan muovista pakkausmateriaalia. Joissain ohjeissa kuppi sivellään ruokaöljyllä, jolloin ilmeisesti olisi mahdollista saada esine ulos ehjänä rikkomatta valuastiaa.

Astian seinämiin voi kiinnitellä myös koristuksia, joilloin valmiin esineen pintaan tulee erilaisia kuvioita. 
Siis tulee kuvioita, jos homma toimii. Aina näin ei tosin käy...


Fetajuustorasiaan yrittämäni tuikkukippo ei onnistunut kovin hyvin, sillä sydämen "väärälle puolelle" oli tursunut myös betonia ja sydän oli sen vuoksi liian syvällä kyljessä - sydäntä irrottaessa myös sen ympäriltä lohkeili paloja pois. Tulipahan yritettyä. Tämä salaattirasiaan tehty tuikkujuttu onnistuikin sitten paremmin, vaikka pinnasta tulikin todella rosoinen. Pitää kokeilla, jos maalilla saisin tuota hieman vähemmän karuksi...


Kynttilänlalkoja ym. valaessa kynttilää tai tuikkua varten kupperoisiin täytyy tietenkin tehdä myös syvennykset. Tuikkuja varten syvennyksen voi tehdä esimerkiksi painamalla betoniin riittävän syvälle pahvisen kahvimukin. Kahvimukit pysyvät oikeassa syvyydessä, jos mukiin laittaa esim. kiven painoksi, tai teippaa reunat kiinni muottiin.

Kokeilin myös aukon tekemistä myös itse tuikulla - onnistuu näinkin ja tuikku irtoaa kyllä betonista, mutta väljempi reikä on ehkä silti kauniimpi...Parhaiten onnistuivat mielestäni lopulta ne kaikkein yksinkertaisimmat valut, eli maitopurkkeihin tehdyt tuikkukipposet. Myös Creme Bonjour Cuisine osoittautui oivaksi muotiksi (siis se sellainen puolipallon muotoinen). Nyt pitää ilmeisesti kokkailla kyseisestä tuotteesta jotain, koska edelliset muotit hajosivat käsittelyssä. :/ Seuraavaksi voisikin kokeilla sitä ruokaöljyn käyttöä muotteihin.

Näillä tuikkujutuilla taidetaankin muistaa meidän sukulaisia tänä jouluna! Sopii erinomaisesti tämänhetkiseen surkeaan rahatilanteeseen. Itselle on myös jo kuivumassa adventtikynttiläsarja maitopurkkimuoteilla. Niihin pitää sitten jotenkin vain kehitellä numerot kylkeen. Ajattelin myös kokeilla joidenkin tekeleiden maalausta, jottei kaikki ole ihan harmaata - vaikka betonin väri onkin aika kaunis! Kävi myös mielessä, voisiko pintaan sutia myös jotain muuta remontissa ylijäänyttä säkkitavaraa. 
Katsellaan, katsellaan... :)

11 kommenttia:

 1. Todella kiva postaus ja kivoja juttuja!! Alkoi itseäkin kiehtoa ajatus joululahjoista tällä tavalla tehtynä... Kerrohan sitten lisää jos teet näitä lisää, etenkin kiinnostaa miten keksit numerot kippojen kylkiin ja auttoiko ruokaöljy rosoisuuteen. (vaikka minusta noi rosot ei haittaa yhtään)

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä Helin kanssa, tosi kiva postaus oli. Tuo betonitöiden rosoisuus myös omaan silmään näyttää kauniilta. Ja tää ei todellakaan ois mikään kallis harrastus :)

  VastaaPoista
 3. Yhdyn edellisiin!

  Aivan mahtavia nää sun jutut :)

  VastaaPoista
 4. Nii ja hei nyt päivittyi postaukset!!!

  VastaaPoista
 5. Siis nää on aivan mahtavia juttuja!

  Ja kyllä tuollaisen Blankomaisen koiran tai minkä vaan elukan voi itsekin väsätä kun inspiraatio iskee ;)

  VastaaPoista
 6. Betoni on myös itseäni miellyttävä materiaali. Ihastuttaa omalla yksinkertaisuudellaan eikä turhia hienostele. Ihanaa kun viitsit ja jaksat askarrella!!! Kunpa itsekin viitsisin... Ideoita on huomattavasti enemmän kuin aikaa, intoa ja osaamista :(

  VastaaPoista
 7. Heli - Kiitos! :) Kokeile ihmeessä sinäkin. Teilläkin varmaan löytyy kotoa akkuporakone tai iskuporakone. Siihen liitetyllä sekoitusvispilällä saa isonkin määrän betonia sekoitettua. Ja kuten sanottu, ei maksa paljon! :)

  Tanja - Itsekin pidän juuri tuosta betonin rouheasta hengesä. Ei minua ainakaan haittaa, että jää hieman ilmakuplia ym. "virheitä" pintaan. :)

  Anne - Kiitos! :) Ilmeisesti olen taas hetkellisesti selättänyt tuon päivitysongelman. Toivottavasti pysyissä pysyvästi poissa. Hermot menee, kun en oikein osaa korjailla näitä teknisiä ongelmia.. :/

  Minna K. - Kiitokset! :D Pitää laittaa kyllä muistiin tuo koiraidea. Voisin sen vaikka omissa opinnoissa jossain vaiheessa toteuttaa.. :)

  Johanna - Multa tuntuu aina löytyvän aikaa, kun innostus iskee! Sitten sen kustannuksella kärsivät opinnot, työt ja esimerkiksi tämä talon remontti. Mutta en mahda itselleni mitään! :D Kokeile ihmeessä näiden tekoa vaikka joululomalla, jos pääset sellaista viettämään. Tällaiset pienet jutut kun voi kuivattaa ihan sisätiloissa.

  VastaaPoista
 8. Tosi ihania tekeleitä! Tätä voisin itsekkin kokeilla!

  -Riikka-

  VastaaPoista
 9. Voi miten hienoja juttuja olet tehnyt, olen monta kertaa miettinyt, että pitäisi tehdä, mutta en ole saanut aikaiseksi, toinen mistä olen haaveillut, ovat kipsityöt, olen suunnitellut jo mallejakin valmiiksi, mutta niin se vaan elämä vie, ettei muka ole ollut aikaa...meillä remontti nielee nyt kaiken ajan ja tarmon työn lisäksi ja olisi syytä olla jouluksi valmista, arggh ja sitten ei tehdä mitään vähään aikaan, alkaa todella tämä jatkuva touhotus rasittaa, kun huhtikuusta asti tehty yhtä ja toista. Oikein inspiroivaa viikonloppua sinulle, sinulla sitä näyttää riittävän :).

  VastaaPoista
 10. Riikka - Kiitos! Kokeile ihmeessä itsekin, halpaa ja hauskaa huvia! :)

  Sarppu - Kiitokset! :) Näitä on kyllä tosi nopeaa tehdä, ei mene kuin puolisen tuntia ja saa jo monenlaista aikaiseksi! Teet sitten vaikka kesälomalla betonijuttuja, jos sillon olisi paremmin aikaa. Eihän mullakaan oikeasti olisi aikaa tällaiseeen - tästä valtavasta inspiraatiomäärästä kärsii opiskelut, työt ja meidän remontin edistyminen. Taas ollut remppa ihan jumissa monta viikkoa ja joulu se vaan lähestyy! Kevään olisin mieluusti minäkin touhottamatta! Hulluksi tulee, kun kalenteri on buukattu täyteen menoja viikkokausiksi eteenpäin... Onneksi päästään(?) joululomalla hieman hengähtämään! :) (Eli ilmeisesti meillä se tarkoittaa remontin loppuun saattamista..)

  VastaaPoista
 11. Aivan mahtavat!! Olet taitava!:))

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...