lauantai 15. lokakuuta 2011

Virkatut kotitossut.

Ajattelin tehdä Kool Aid -värjätystä sateenkaarilangastani villasukat. Elämäni ensimmäiset sellaiset! :) Tuo jalotaito on nimittäin vielä opettelematta (syyn voi lukea täältä). Joskus lapsena neulova kaverini lupasi opettaa minua neulomaan villasukkia ja lapasia vanhainkodissa, mutta onneksi olen sentään edennyt tässä neulontakoulussa jo aika pitkälle ennen eläkeikää...

Mutta ei, ei onnistu sukkien teko tästä langasta. Vaikka kokeilin eri kokoisia puikkoja ja erilaisia joustinneuleita, tämä 100 % villalanka ei jousta mihinkään suuntaan!  Sukan varresta olisi siis tullut joko supertiukka tai löysä. Hylkäsin siis sukka-ajatuksen (mutta vai siksi aikaa, että hommaan lankaa, josta voi tehdä joustinneuleen). Tästä langasta tulee jotain aivan muuta! :)Olen monet kerrat ihastellut käsityöblogeissa kauniita virkattuja tossuja! Kuvia ja englanninkielisiä ohjeita löytyy esimerkisksi googlettamalla "Mary Jane slippers" tai "crochet slippers". Itse löysin Käspaikasta suomenkielisen yksinkertaisen ohjeen, jonka on kirjoittanut Johanna Yli-Muilu. 

Siitäpä langalle käyttöä! Tossuihin sopii hyvin tällainen joustamaton lanka, koska tossujen ei juuri tarvitse joustaa (kun tekee niistä juuri oikean kokoiset) ja joustamattomina ne pysyvät ainakin paremmin muodossaan, eivätkä veny käytössä. 100 % villa tarkoittaa tietenkin myös todella lämpimiä tossuja! :)

Tossuja voi periaatteessa käyttää kumminkin päin, ne ovat siis kääntötossut! :) Ainut ero on se, että "nurjalla puolella" kantapään liitoskohta hieman pönköttää. En virkannut tossujen päälle kiinnityslenkkiä, sillä tossut ovat hyvät ja toimivat ilmankin. Toisihan se vähän lisää ilmettä, mutta sitä taitaa tossuissa olla ihan langankin puolesta! :) Tossut valmistuivat todella nopeasti telkkaria katsellessa, joten voisin ehkä virkata seuraavat tossut jonnekin joululahjaksi. Tällöin valitsen langaksi ehkä jotain hieman hillitympää! :)

7 kommenttia:

 1. Hienot ja pirteet tossut! Aika väripommeja tosiaan nuo mehuaineet, mieluummin käyttää niitä näin värjäykseen kuin juomiseen.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Tanja! :) Ei tulisi näiden värjäyskokeilujen jälkeen mieleenkään juoda noita litkuja. Hajutkin on niin ätäkät, että en varmaan edes pystyisi juomaan. Kummallisia ihmisiä tuolla rapakon takana! ;D

  VastaaPoista
 3. Tulipa iloiset tossut!
  Tosi ihania värejä tässä pätkävärjätyssä langassa. Tuo värjäystekniikka olikin miulta mennyt ihan ohi. En ole koskaan värjäillyt itse lankoja. Pitäisi melkein kokeilla.

  VastaaPoista
 4. Tulipas niistä tosi söpöt!! Näyttävätkin jo lämpöisiltä.

  VastaaPoista
 5. Kiitos Peppi ja Heli! :) Värit on kyllä todella räikeät ja hieman levottomatkin! :D Mutta tulipahan testattuja kaikkia värejä.. ;D Seuraavaksi voisin virkkailla jotain hillitympää, enemmän omanlaistani. Löysin tämän värjäystekniikan vasta hiljattain, vaikka keskustelupalstoista päätellen lankoja on värjäilty näin vuosikausia!

  VastaaPoista
 6. Kauniisti olet tossut värittänyt. :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos Neulisti! :) Vaikka täysin varma en ole näiden tossujen kauneudesta, ovat ne ainakin energiset! :D Ja nehän sisältävät jopa C-vitamiinia... tai, ainakin sen värilitkun väitettiin sisältävän! ;D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...