perjantai 14. lokakuuta 2011

Kool Aidin käryä.

Monissa käsityöblogeissa on vilahdellut kauniita karkkivärisiä villasukkia ja lapasia, jotka on neulottu Kool Aid -värjätyistä langoista. Pitihän minunkin sitten tätä tekniikkaa kokeilla! :) Kool Aidit ovat siis amerikkalaisia mehujauheita, jotka sisältävät tuhdin annoksen väriaineita, minkä vuoksi niitä voi käyttää myös värjäykseen. Jotkut hullut kuitenkin ilmeisesti juovat näitä litkuja. Onnea vain heille! :)

Ohjeita Kool Aidilla värjäämiseen löytyy mm. Hennan käsityöblogista ja Käspaikasta. Värjäsin lankoja kattilassa, koska se tuntui kaikkein helpoimmalta tavalta. (Tai kokeiltiinhan me siskon kanssa tuota ruiskuvärjäystäkin yksi päivä, mutta se oli tuhoon tuomittu ajatus - lopputulos jossain tuossa alempana!)
Siis lanka vyyhdille, jauhe kuumaan veteen ja lanka samaan liemeen. Kun laittaa liemeen vyyhdin toisen pään, tulee langasta raidallista. Tässä ylemmässä kuvassa värjäykseen on käytettyä oranssin väristä Orangea, joka imeytyi lankaan todella nopeasti, muutamassa sekunnissa! Kun en oivaltanut lankaa heti sekoitella, jäi vyyhdin keskiosa lähes valkeaksi. Ripottelin tähän kohtaan päälle pussillisen Mangoa, josta tuli hieman keltaisempi oranssi (näkyy tuossa alemmassa kuvassa oikealla.)Hauskaa näissä Kool Aideissa on, että pusseissa lukee "Unsweetened soft drink", mutta hieman alempana kehoitetaan "Add sugar". Niin amerikkalaista. :D


Langan toisen pään värjäys menikin sitten täysin pieleen. Keltaisessa Lemonade -jauheessa on ilmeisen vähän väriaineita, koska sillä langan väri ei muuttunut juuri mihinkään. Laitoin toiseen vyyhdin päähän kaksi pussia keltaista, mutta värin tuskin huomaa. Tuossa valoa vasten sen erottaa juuri ja juuri. Näin jälkikäteen ajateltuna, olisi varmaan pitänyt laittaa joukkoon hitunen tuota Mangoa. Lopuksi lanka kuivumaan ja kuivumisen jälkeen kerälle. Saas nähdä, saisinko näistä vaikka elämäni ensimmäiset villasukat aikaiseksi. Lankana muuten oli valkoinen 7 veljestä. 

Seuraava värjäyskokeilu osoitti sen, että koolatessa kannattaa suojata kädet! Siis kuka näitä oikeasti juo? Miltä ihmisen sisäelimet näyttäisi, josta tällaista litkua joisi päivittäin? Väriaineiden määrä on järkyttävä. Pöydältä ja astioista värit lähtivät hyvin pois (onhan kyseessä kuitenkin "elintarvike" ;D), mutta ei varmaan olisi ollut pahitteeksi suojata keittiön uusi hieno tasokin, varmuuden vuoksi.

 

Värinä tässä oli muistaakseni Black Cherry. Yksi pussi oli riittoisa ja värin "jälkiliemistä" sai värjättyä vyyhdin toisenkin pään. Tuli tuollainen kiva liukuvärjäys lankaan. lankana tässä mikä-lie-jämälanka, n.50 g.

Sitten ne epäonnistuneet ruiskuvärjäykset. Langoista piti tulla kivoja ja kirjavia! Sekoitimme siis pussilliset jauheita laseihin ja ruiskimme niistä värejä lääkeruiskuilla vyyhdin päälle. Aluksi tämä näytti lupaavalle...


Kääntelimme lankoja kuitenkin liikaa tai sitten nestettä oli kertynyt astiaan jo niin paljon, että lopulta langasta tuli jotain epämääräistä, lohenpunaista ja tuollaista vaaleanvihreää...


Päädyimme värjäämään langat uudestaan kattilassa. Tai itse värjäsin tuon langan toisen pään. Ilmeisesti lankakin tulee väristä "kylläiseksi", koska värit eivät imeytyneet lankoihin enää niin hyvin. Punainen on onneksi niin voimakas väri, että se tarttui ja langasta tuli lopulta sitten raidallista. Tässä lankana Pirtin kehräämön karstalankaa, 100 %:sta villaa.

Koska edellinen värjäys meni hieman pieleen, ei millään voinut lopettaa! Seuraavaksi kokeilin tehdä pätkävärjättyä lankaa, ajatuksena hieman Novitan sateenkaaren värinen raitalanka. Väreiksi kokeiluun pääsivät Orange, Strawberry, Lemon Lime, Grape Tropical Punch ja Ice Blue Raspberry Lemonade. Keltaistakin tuohon olisi voinut laittaa, mutta pussit olivat loppu ja kokemukset keltaisesta eivät olleet kovin myönteiset. En tiedä, missä meni vikaan vai eikö Lemonadessa vain ole tarpeeksi väriaineita.
 


Aika hurjaa lankaahan tästä tuli! :) Tuohon joukkoon olisin kyllä kaivannut sitä keltaista, mutta tehty mikä tehty. Tästä langasta olen jo virkkaillutkin tossut, joista lisää kenties seuraavassa postauksessa....

8 kommenttia:

 1. Näyttää hauskalta! Pitäisiköhän itsekin kokeilla? Itse juuri yritän kovasti opetella kutomaan mm. villasukkia.

  VastaaPoista
 2. Hauskojahan niistä tuli! Tuo oranssi erityisesti vois olla kiva. Mistä noita jauheita saa? Ja tiedätkö yhtään, lähteekö väri kenties pesussa irti..?

  VastaaPoista
 3. Kiitos! :) Langat on nimenomaan hauskoja, sillä värit ovat todella kirkkaita (värjäyksen onnistuessa). Näistä saa mielestäni parhaiten juuri jotain villasukkia tms. lapsille ja aikuisille, jotka eivät kammoa värejä! ;D

  Helinä - en ole koskaan tehnyt villasukkia, koska olin koulussa aina puukässässä. Nyt olisi projektina tehdä ensimmäiset sukat jouluun mennessä! Pitäisi vain aloittaa...

  Heli - Ostin jauheet sellaisesta verkkokaupasta kuin Jari Mäki Oy. Siellä on myynnissä kaikkea amerikkalaista, autojen osien lisäksi siis myös näitä jauheita. :) Maksavat 0,75e/kpl (muistaakseni) ja postikulut 3e.

  Tuosta värinkestosta löytyy monenlaista mielipidettä. Värien pitäisi kuitenkin olla pesunkestäviä, jotain haalistumista saattaa tosin tapahtua. Joku sanoi, että värit kestäisivät hyvin konepesunkin, mutta itse kokeilen ehkä ensin käsinpesua. Ja eihän tuollaisia villajuttuja niin mahdottomasti tarvitse onneksi pestä, kun tuuletus useimmiten riittää..

  Mutta varoitus: tähän värjäilyyn saattaa jäädä koukkuun! :D

  VastaaPoista
 4. Voi, näyttääpä hauskalta touhulta. Sääli, ettei se ruiskuvärjäys onnistunut, välivaiheen väritys näytti tosi kivalta!

  VastaaPoista
 5. Suosittelen kokeilemaan, varsin hauskaa puuhailua! :)

  Voi olla, että annan tuolle ruiskuvärjäykselle vielä joku päivä mahdollisuuden. Tekniikkaa pitää vain hieman jatkojalostaa. Hankaluutena siinä on nimenomaan se, että kirjavuutta on todella vaikea saada vyyhdin molemmille puolille. Jos toinen puoli onkin hyvä, niin toisella puolella on vain kaikkien värien yhdistelmälitkua. Monimutkaista. :/

  VastaaPoista
 6. Tulipas hienoa jälkeä, mielettömän kivoja värejä, mutta tosiaan kuka tuota mehua juo???? Pitäisi lailla kieltää ja muuttaa värjäysaineeksi, huh.

  VastaaPoista
 7. Liukuvärjäystä tässä suunnittelin ja päätinpäs etsiä tietoa vähän asiasta lisää, ja päädyin tänne. Aikas kivan näköistä tuosta tulee. Häätyypäs käydä noita ns. juomajauheita ostamassa jostakin :) Ensin ajattelin kuiten jos kokeilisin ihan marjoista keitellä mehua ja kokeilla onnistuukos langan värjääminen siten. Tähän hätään kun en noita marjamehu jauheita ehdi saada :) :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...