tiistai 20. syyskuuta 2011

Uunin luukkujen maalausta.

Uunin uudistus etenee ärsyttävän hitaasti. :/ Laatat odottavat edelleen laatoittajaa. Tänään jo tuumailin, että jospa sitä laittaisi itse laatat paikallaan! Muuten ehkä laittaisinkin, mutta puuttuu se laattaleikkuri. Ehkä sitä on vain odoteltava, että joku päivä tämäkin projekti valmistuu...

Uunin luukut ovat nyt kuitenkin valmiit! Melko hyvässä kunnossahan ne olivat jo ennestään, mutta uuden maalipinnan rinnalla ne näyttivät hieman nuhjuisilta, kuten viereisestä kuvasta huomaa. Samoin tuo luukkujen tausta oli aika kammottavassa kunnossa...

Luukkujen maalaukseen valitsin mustaa Tikkurilan Termalia ja Maston -merkkistä mustaa kuumakestomaalia sprayna. Tuo musta spray kestää kuumuutta 600 astetta, minkä vuoksi maalasin sillä uunin luukut. Nuo tuhkaluukuthan eivät juuri kuumene, mutta maalasin nekin spraylla, koska se oli niin helppoa ja nopeaa. Jälki on myös varmasti tasaista!

Irroitin maalausta varten vain varsinaiset luukut. Ne luukkujen "kehikot"(?) jätin siis paikalleen. Muurarimme kun oli sitä mieltä, että niitä voi olla vaikea saada pois ja takaisin ehjänä. Uunissa kiinni olevat osat maalasin Termalilla. Sen kuumuuden kestävyys on 400 astetta, toivottavasti se riittää!

Sprayssa ja Termalissa on pieni sävyero, sillä Termal taittaa hieman ruskeaan päin. Sävyero on kuitenkin niin pieni, etttei sitä taida kukaan muu huomata. Ostamani spray oli myös mattapintaista kun taas Termal kiiltävää, mutta öljysin luukut maalauksen jälkeen vielä ruokaöljyllä (en tiedä, oliko se fiksua! ;D) ja nyt eroa ei huomaa. Varsinaisten kuumuuden kestonsa maalit saavat sen jälkeen, kun uuni kuumennetaan. Toivotaan siis parasta, että maali pysyy ja kestää! :)


Ylhäällä ennen ja alhaalla jälkeen maalauksen...


Päädyin lopuksi vielä maalaamaan tuon luukkujen takana olevan tiilipinnan. Maalasin sen Tikkurilan alumiininvärisellä Termalilla. Ja siinäpä se ongelma onkin, että tuo Termalhan on tarkoitettu METALLIpinnoille. Hupsista. Tuli vasta sen jälkeen mielen, kun olin maalin tuohon jo sutinut. Enpä tiedä, koituuko tästä nyt jotain ongelmia. Katsellaan! :)


Sitten kun saadaan laatat paikalleen, aion polttaa "uudessa" uunissa ekan pesällisen. Pitää ensin vain tehdä sotasuunnitelma, koska kylmä uuni on viheliäinen saada vetämään. Joku ehdotti, että uunia voisi esilämmittää esimerkiksi pistämällä sinne sisälle puhaltamaan auton sisätilalämmittimen. 
Pitää varmaan kokeilla! :)

9 kommenttia:

 1. Hienot tuli!

  Osaatko sanoa, voisiko tuolla maalilla maalata pönttöuunin..? Olen ettinyt sille maalia ja tuntuu aika ufolta, että tosiaan jollain Helmi-kalustemaalilla vois vetää..?? Olen noita kuumuutta kestäviä maalejakin joskus katellut, mutta jotenkin käsitin että ne pitää sit tosiaan polttaa tosi kuumiksi että ovat kunnolla kiinni. Ja toi pönttis ei nyt taida kuitenkaan ihan sinne satoihin asteisiin kuumeta..

  Niin ja mulla on myös uunin luukut maalattavana, mutta kaakeliuunin metalliset luukut, siis sellaset ei valurautaiset. Voiskohan tuolla spraylla maalata nekin..?

  VastaaPoista
 2. Apua, hankalia kysymyksiä! :) En oo tässä kyllä mikään asiantuntija.. Osaiskohan ne maalikaupassa sanoa?

  Tuo meidän leivinuunihan on maalattu ihan Tikkurilan Harmonylla, vaikka jostain kyljestä tuokin uuni kuumenee TOSI kuumaksi. Mutta ilmeisesti sen pitäis kestää. Muistaakseni noissa taisi olla joku 80 astetta rajana, jos oikein muistan... En sitten tiedä, käviskö se metallipinnalle myös. Ja tuo tiiliuunin rakenne on toki ihan erilainen kuin sellaisen pönttöuunin.. Tuossahan se kuumin lämpö on nimenomaan noiden luukkujen kohdalla, missä puut palaa. Sen vuoksi siinä on nyt tuota kuumakestomaalia.

  Tuo spray kävi muistaakseni melkein minne vaan, esim. juuri uunin luukkuihin ja vaikka auton pakoputkeen. :) Uskoisin sen siis käyvän myös metallisiin luukkuihin. Itse ostin tuota Tokmannilta, taisi olla n.7 euroa.

  Niin, ja tuota Tikkurilan Termalia on tosiaan vain mustana ja alumiininvärisenä. :/ Sprayta tais olla useampia värejä, ainakin 400 astetta kestäviä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vinkeistä, pistän korvan taakse!!

  VastaaPoista
 4. Etsin takanpinnoitusvinkkejä ja eksyin blogiisi. Meille muurattiin kuluneena viikonloppuna takka johon tuli käytetyt valurautaiset luukut. Käsittelin ne Liberonin Grafiittitahnalla jota ei tarvitse polttaa kiinni, kiilloitus riittää. Oli mukava käsitellä ja tosi riittoisa se pieni purkki (alle 20 €). Vinkkinä vaan jos haluat nuo luukut käsitellä sisältäkin tai joskus käsitellä uudestaan:)

  VastaaPoista
 5. Pähkäilen paraikaa millä maalata tai mustata lasiruudulla varustetun uuninluukun rauta-osat, kun maali on muurausprojektin vaiheissa hankutunut paikoin pois.

  Mitä tulee pönttöuunin ulkopinnan maalaamiseen niin kannattaa tarkoin harkita mitä amaalia ja ennen kaikkea mitä sideaineita käyttää. En osaa antaa ohjetta mutta on kaksi varoittavaa kokemusta. Ensimmäinen oli jonkun millä lie öljymaalilla maalaaman pöttöuuni, jonka toinen poski kuumeni helposti yli. Seurauksena aina kova kuumenneeen maalin haju joka ei vähentynyt aikaa myöten. Toinen oli saunan kiukaan takana oleva muurattu seinä, jonka laastipinta oli maalattu joskus lateksimaalilla, olisiko ollut varhaista Jokeria. Joka kerta kun kiuas kuumensi seinää sauna haisi kuumalta maalilta, Vanhan maalin poistaminen oli vaikempia tekemiäni töitä, sillä vanha maali ei tahtonut lähteä huokosista kuumuudella, mekaanisesti raapimalla eikä rajuillakaan maalinpoistoaineilla. Nyt seinä on valkaistu antiikkilaastilla eikä haise enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maalit on olleet uunin luukuissa nyt parin vuoden verran. Isoimman luukun jouduin maalaamaan termalilla uudestaan, koska se oli tässä parin vuoden aikana hieman haalistunut. Tämä johtuu varmaan siitä, että uuni on ollut todella ahkerassa käytössä ja uunia lämmittäessä tuo isoin luukku nimenomaan kuumenee todella kuumaksi. Mutta eipä ollut iso vaiva pieni paikkamaalaus. Muuten olet ollut maaleihin tyytyväinen, eikä mitään käryjä ole tullut. :) Samoin uunin seinät eivät ole kuumennuksesta huolimatta kärynneet. Niissä siis pinnalla antiikkilaasti, joka on maalattu jollakin perus sisämaalilla...

   Poista
 6. Kerroit että maaalasit tuon uunin suuluukun ympärillä olevat tulitiilet alumiinin värisellä Termalilla.

  Onko miten pysynyt? Muita kokemuksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin on pysynyt! Välillä olen maalannut päälle uudestaan, kun on hieman nokeentunut tuosta luukun yläpuolelta - aina välillä kun tupsauttaa vähän savuja sisälle. :D Mutta siis todella toimiva ratkaisu!

   Poista
  2. Kiitos. Tuntuu että kaikki väittää ettei siinä mikään maali pysy. Mutta eipä siinä paljoa häviä jos kokeilee ennen mahdollista pellitystä.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...