maanantai 22. elokuuta 2011

Leivinuunin ja takan uusi ilme, osa 1.

Toiset tykkäävät punatiilestä, toiset eivät. Talomme keskellä oleva punatiilinen leivinuuni-liesi-takka yhdistelmä ei vanhassa ulkoasussaan tuntunut istuvan meidän keittiöön ja takkahuoneeseen, joten teimme rohkean päätöksen pistää kaikki pinnat uusiksi.

Vaikka ehkä oltaisiin itsekin osattu tehdä uunille jotain, hommattiin tähän työhön ammattimuurari. Remppa taitaa muutenkin venyä jouluun, joten säästetään aikaa ja vaivaa edes yhdessä asiassa. Rahan menoahan tämä tietää, mutta toisaalta: ammattilaiset on uskomattoman nopeita liikkeissään, joten työhön ei loppujen lopuksi edes meni kovin kauan aikaa...

Uunin muutos alkoi vanhojen laattojen irroittamisella. Siihen ei paljon voimaa tarvinnut, koska vanha muurauslaasti oli muuttunut jauhoksi ja suurin osa laatoista olikin irti. Vanhojen laattojen tilalle tulee uudet laatat. Samoin laattoja tulee myös keittosyvennyksen seiniin ja takan edustalle, jotka ovat tällä hetkellä tiiltä.


Laataksi valitsimme Cellon mustaa Style-laattaa. Laatta on sama kuin keittiön ja takkahuoneen lattiassa, mutta kokoa on vain 10 x 10. Tässä vain hämää se, että Cellon sivuilla tuon ison laatan väri on tummanharmaa, mutta pienen musta. Tulikohan sitten kaupassa katsottua sävy väärin. En ihmettelisi, vaikka laatikoissa olisi vääriäkin laattoja, sillä eipä menneet laattatilaukset aiemminkaan ihan putkeen...

Cello Style black, 10 x 10

Projekti jatkoi uunin luukkujen, peltien kahvojen ym. metalliosien suojaamisella. Luukut voisi kai irrottaakin, mutta ne on kuulemma(?) hankala saada takaisin. Olkoot sitten tuossa paikallaan. Jossain vaiheessa on tarkoitus maalata luukut uudestaan mustalla kuumuutta kestävällä maalilla. Aika hyvässä kunnossahan nuo luukut ovat ennestäänkin, mutta ovatpahan sitten siistin näköiset uudet pinnan rinnalla.


Halusimme säästää leivinuunissa olevan rakennusvuodesta kertovan tiilen, joten se suojattiin tasoituksen ajaksi teipillä päällystetyllä styroxpalasella. Jännityksellä odotamme, miltä lopputulos näyttää! Jos se on ihan kamala, niin pitää sitten vain tasoittaa tämä kohta piiloon... jotenkin.Lattioiden suojaksi muurarimme toi rullallisen "messumattoa" eli sitä sellaista paksua mattoa, jota on usein lattioiden suojana esimerkiksi liikuntahalleissa pidettävillä messuilla. Se oli sopivan paksua ja jämäkkää, mutta siitä oli helppo leikellä mattoveitsellä tarvittavat palat lattian suojaksi. 

Maton alle laitettiin vielä varmuuden vuoksi rakennusmuovia, jotta pöly ei sotke mustia lattiasaumoja. Onpahan kerrankin hyvin suojattu lattia!

Ensimmäisen kerran uuni tasoitettiin Kiillon OT (oikaisutasoite) seinätasoitteella. Toinen kerta Kiillon TT (tiilitasoite) seinätasoitteella. Näitä erilaisia tasotteitahan on aivan valtava määrä, mutta tähän tarkoitukseen käyttökelpoisimmat olivat ilmeisesti nämä kaksi.


Molempien tasoitekerrosten jälkeen pinta kuivui n. vuorokauden, minkä jälkeen pinta hiottiin kevyesti karkealla (n.40-60) hiomapaperilla. Pintaa hiottiin vain sen verran, että pahimmat lastan jäljet lähtivät pois ja kulmat saatiin suoraan. Osa kohdista, joissa oli tasoitetta paksumpi kerros, oli vielä vuorokaudenkin jälkeen hieman kosteita. Näiden kuivumista joutui odottamaan hieman pidempään. Toisaalta liian pitkä odottaminen vaikeutti jo aiemmin kuivuneiden kohtien hiomista. Paras olisikin kai tehdä hiontaa tilannetta tarkkaillen...


Lopuksi pintaan tuli vielä kerros Weberin Vetonit AK karkeaa antiikkilaastia. Vaikka valkea pinta on todella kiva, on uuni tarkoitus maalata vielä harmaaksi (kun vain löytäisi sen oikean sävyn - sävyn, joka ei sinerrä, viherrä tai ole liian ruskea). Takka saattaa kuitenkin jäädä valkoiseksi, koska se on todennäköisesti vähemmällä käytöllä, eikä nokeennu samalla tavalla käytössä kuin leivinuuni.


Kokonaisuudessaan muurarimme teki pinnoitusta kolmena iltana, yhteensä noin 8 tuntia. Ei siis paha aika ollenkaan. Työn osuudenhan saa vielä kotitalousvähennykseen. Materiaalikustannukset jäävät alle 200 euroon (tasoitteet, antiikkilaasti, tetramassa, laatat ja maalit), joten yllättävän edullisesti selvisimme. Budjetin alitus edes jossain kohteissa tuntuu tässä vaiheessa remonttia varsin mukavalle... :)

1 kommentti:

  1. Tulin kurkkaamaan blogiisi :) Kyllä saittekin upean leivinuunin ja takan! Maalasin itse valkoiseksi maalilla, mutta haaveilen joskus vanhoilla päivilläni saavani takkamme laatoitettua valkoisilla kiiltävillä laatoilla :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...