keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Lupiinien torjuntaa!

Joitakin päiviä sitten vietettiin Luonnonkukkien päivää, minkä vuoksi päätin ryhtyä taistoon lupiineja vastaan! (Jaa miksi? No siksi, että lupiini on luontoon karannut vieraslaji, eikä se siis alunperin kuulu Suomen luontoon)

Ihmisten tietoisuus lupiinien harmillisuudesta on ilmeisesti edelleen melko huonolla tolalla. Lupiinihan on komea, kaunis ja värikäs kasvi, minkä vuoksi sitä kerätään paljon kesäisin koteja koristamaan ja myös tietoisesti kylvetään omille pihoille ja puutarhoihin. 

Lupiini leviääkin helposti, mutta samalla sen kasvusto tukahduttaa alleen kasvupaikan alkuperäislajiston. Monilla tienvarsillahan ei enää muuta kasvakaan kuin lupiineja - joka kesä aina vain enemmän ja enemmän.

Valitettavasti lupiineja on myös meidän talomme pihan laitamilla ja jopa kukkapenkissä. Kauniitahan ne ovat, mutta nyt sota lupiineja vastaan on kuitenkin alkanut. Sodasta tulee mitä luultavammin pitkä ja puuduttava, mutta halu voittaa on suuri!

Lupiinien hävittäminen vaatii pitkäjänteisyyttä, eikä niitä yhdessä kesässä saa nirhattua hengiltä. En tiedä, onko isoa kasvustoa edes mahdollista hävittää kokonaan ilman myrkkyjä tai maan vaihtamista, mutta kasvin leviämistä voidaan ainakin hidastaa kotikonstein.

Jos lupiineja on vähän (esimerkiksi yksittäisiä tupsuja pihan laidalla), voi lupiinit yrittää kaivaa juurineen ylös maasta. Näin ajattelin tehdä meidän kukkapenkkiin eksyneille yksilöille. 

Isommasta kasvustosta sen sijaan katkaisin kukinnot pois ja loput vihreät osat niitin alas. Saa nähdä, hillitseekö vai villitseekö tämä toimenpide kasvia. Ainakin yleisesti suositellaan, että kukinnot katkaistaan pois ennen siementen kypsymistä..

Kukinnoille pitäisi keksiä vielä joku loppusijoituspaikka, sillä kompostiin (joka ei toimi kunnolla..) niitä ei voi laittaa - ellei sitten halua levittää kasvia entisestään mullan mukana. Taidan nakata kukat juhannuskokkoon tuhoutumaan! :D


4 kommenttia:

 1. Minusta lupiinit on tosi hienoja, mutta tiedossa on myös tuo asian nurja puoli.. ei tosin itse koettuna, mutta mies sanoi että on aikanaan entisen talonsa pihalla käynyt todella valtavan taistelun niitä vastaan. Juuret oli ranteen paksuisia.. Ja voit uskoa, että mies kieltää eh-dot-to-mas-ti lupiinien tuomisen meidän pihaan.. Eli kaunistakoot siellä teiden varsilla maisemaa, toivon että sieltä ne ei kuitenkaan mihinkään katoa!

  VastaaPoista
 2. Asialla on tosiaan monta puolta! :/ En usko, että lupiinit voisivat koskaan kadota, ellei niitä tietoisesti ruvettaisi myrkyttämään ja kitkemään teiden varsilta. Se on jännä, miten tämä tilanne on viimeisen kymmenen vuoden aikana muuttunut. Omasta lapsuudestanikin muistan, että lupiinit olivat jopa melko harvinaisia..

  Paljon lupiinin leviäminen onkin ihmisten ansiota/syytä. Olen esimerkiksi kuullut jutun, että äitini veturinkuljettajaeno kylvi lupiinin siemeniä veturin ikkunasta radan varsille junalla puksuttaessaan! :D Tämä on siis tapahtunut joskus 60-luvulla, kai..

  Omasta pihasta aion kuitenkin niitata lupiinit pois. Taidankin lähteä tästä jälleen lupiinisavotalle.. :D

  VastaaPoista
 3. Hienoa! Minä olen myös hävittänyt lupiinia ja harmistellut ihmisten hälläväliä-asennetta: ihan niinkuin se, että jossain on kaunis kukka tekisi kasvin jotenkin vähemmän haitalliseksi, sen levittämisen oikeutetuksi ja hävittämisen tarpeettomaksi..! Kurtturuusun kanssa painin edelleen - 60-luvulla istutettu pensaikko on lievästi sanoen ottanut vallan pihan nurkassa. Lupiinin hävitys tuntui helpolta tuohon ruusuun verrattuna. Piikikäs kaveri kun ei välittänyt paria viikkoa kauempaa edes siitä, että kuskasin sen juurelle vaivaiset 85kg merisuolaa.. Plus kun erehtyy k.ruusun laittamaan matalaksi, se innostuu kasvamaan sivusuuntaan ihan mieletöntä vauhtia. Kantapään kautta oppinut, että laidoilta on edettävä kohti keskustaa. Kun vain malttaisi! Tässä on kyse toisaalta myös kyseisten haittakasvien selättämisestä saadusta voitontunteesta :)

  VastaaPoista
 4. Hävittäkää kaikki vieraslajit, ne muodostuvat isoksi ongelmaksi, hallitsemattoman lisääntymisen vuoksi. Mitä aikaisemmin hävitystyö aloitetaan, sen varmemmin sen jaksaa viedä päätökseen. Työ kestää vuosia. Glysofaattipitoinen myrkky on se mikä tehoaa, tosin maassa olevan siemenpankin takia stä joutuu tekemään vuosia. Moni ei ymmärrä, miten suuri työ yhdestä siementävästä lupiinista tulee, menee 5 vuotaa ja lupiinia on kaikki paikat täynnä, ja maastossa tuhansien siemenien siemenpankki, josta tulee uusia loputtomasti. Hävittäkää ne, tehkää itsellenne palvelus! Tutustukaa vieraslajeihin, levittäkää tietoa, hävittäkää ne kaikki!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...