keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Linnut äänessä.

Olen monesti harmitellut sitä, etten tunne Suomen lintuja kovin hyvin. Oikeastaan ihan hävettää, että olen tuleva opettaja ja lintutietämykseni on perin surkea (vaikka tiedän toki, että monella on vielä olemattomampi!)

Vuoden lintu 2011 (Birdlife Suomi)

Taisimme syntyä sellaiseen aikaan, ettei lajintuntemukselle annettu koulussakaan suurta painoarvoa. Karttuneesta tietämyksestä saakin kiittää äitiä ja opettajaisovanhempiani. Nykyisin lajintuntemuksella on sentään paremmin jalansijaa kouluissa - tai ainakin valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa.


 

Äitini oli ehkä huomannut puutteeni lintujen tunnistamisessa, sillä sain huhtikuussa syntymäpäivälahjaksi Tammen kirjan Linnut äänessä. 

Kirja on lintukirja, joka sisältää 150 pohjolan lintulajia. Jokaisesta lajista on perinteisen lintukirjan tapaan näyttävä valokuva, piirroskuva sekä perustietoa linnun tuntomerkeistä, ravinnosta, talvehtimisesta jne.

Parasta kuitenkin on, että kirjassa on mukana laite, jolla voi kuunnella jokaisen linnun laulua - tarkemmin sanottuna esimerkiksi soidinääniä, lentoääniä sekä varoitus- ja kutsuääniä. Ääninäytteet ovat todella laadukkaita ja esimerkiski kuikan soidinääntä kuunnellessa voi hyvin kuvitella istuvansa kauniina kesäiltana mökin laiturilla...

 
 
Kirja on syntynyt suomalais-ruotsalaisena yhteistyönä. Kirjan on kirjoittanut Jan Pedersen, mutta teksti on sovellettu Suomen oloihin Lasse J. Laineen toimisesta. Lars Svensson on äänitteiden takana, kun taas kauniit valokuvat linnuista ovat Jari Peltomäen ja Markus Varesvuon ottamia.

Jos haluat tuntea Suomen lintulajistoa paremmin, on tästä kirjasta paljon hyötyä ja iloa! Laittaisin kirjan myös jokaisen luokanopettajan kirjahyllyyn, sillä kirja soveltuu mainiosti myös koulukäyttöön ja sen avulla saa helposti paikattua aukkoja lajintuntemuksessa...

Birdlife Suomi valitsee vuosittain vuoden linnun. Tunnistatko sinä, minkä linnun vuotta parhaillaan vietetään? Tuntomerkit ovat tällä tepastelijalla hyvin selkeät, mutta moni tunnistaa linnun myös laulusta.

2 kommenttia:

  1. Ihan en ole varma onko kyseessä iso vai pieni. Lukioaikana tein tuosta esitelmän, muuten ei olisi hajuakaan :) Olisi tosiaan kiva tunnistaa enemmänkin lintuja, kuin nämä harakat ja varikset.. Kiitokset kommentista blogiini, merkkaan sinun projektisi tuonne listalle, niin tulen välillä täälläkin vierailemaan.

    VastaaPoista
  2. Luin juuri viikonloppuna kylässä tuota kirjaa, oli tosi kiva! :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...