maanantai 20. kesäkuuta 2011

Kalsea remonttipäivä.


Minne ne helteet hävisivät? Silloin oli mukavaa tehdä hommia tiilitalossamme, joka on kovimmillakin helteillä  varsin viileä. Välillä sai piipahtaa ulkona haukkaamassa välipalaa remonttikeittiössä (joka koostuu jääkaapista, mikrosta ja kahvinkeittimestä) ja nauttia lämpimästä auringon paisteesta.

Vaan jälleen tänään on satanut koko päivän ja sisällä talossa on jäätävän kylmä! Sähkömies on katkonut sähköt suurimmasta osasta taloa ja vanhat patteritkin on irroitettu seinistä odottamaan kyytiä kaatopaikalle.

Leivinuunin lämmitys on lähinnä omalla hengellä leikkimistä, sillä eihän kylmä uuni vedä sadesäällä savua ainakaan sinne oikeaan suuntaan. Sitkeän muutaman tunnin taistelun jälkeen savun keskellä pystyy jälleen työskentelemään ja uunikin on alkanut vetää. Ehkä saadaan tupaan hieman lämpöä, jotta luistaa maalaushommatkin paremmin! 


Uunin uudistusta varten saatiin muurari vasta elokuulle - parempi silloin kuin ei milloinkaan. Silloin päästään eroon punatiilestä, jee! Suunnitelmat ovat vielä avoimet, mutta todennäköisesti pintaan tulee antiikkilaastia, valkoista tai sävytettyä tai ehkä jopa molempia. Laattoja uusitaan myös ja luukut saavat maalikäsittelyn.3 kommenttia:

 1. Nuo luukuthan näyttävät varsin hyväkuntoisilta noinkin.. Tiedätkö mikä maali niihin on tulossa?

  VastaaPoista
 2. Ei ne tosiaan niin pahat ole, kun ei uunikaan niin vanha ole (1984). Luulen vain, että sitten uuden pinnan rinnalla ne saattavat näyttää ikävälle - tai sitten juuri kauniille. :)

  Maaliksi ollaan katseltu alustavasti Tikkurilan Termal maaleja. En vain tiedä, kuinka kuumaksi uunin luukut kuumenevat. Musta kestäisi 400 astetta, alumiininvärinen punahehkuun asti. Toisaalta alumiininvärinenkin voisi olla kiva, koska uunin sävy tulee muuttumaan. Siinäpä taas pohdittavaa! :/

  Onneksi muurarimme osaa varmasti neuvoa näiden kanssa! Tulimme siihen tulokseen, että parempi ottaa tähän hommaan ammattilainen kuin itse sohlata ja pilata koko komeus.

  VastaaPoista
 3. Ensimmäisessä talossani (rak. n.1940), oli vanha leivinuuni, joka ei vetänyt sitten millään. Loppujen lopuksi poltin puita vain takassa.

  Leivinuunin käsittelin silloin valkoiseksi siten, että osa leivinuunista tuli maaliin, osa sileällä antiikkilaastilla töpöteltynä ja osa pensselillä siloitettuna. Oli hauska projekti tehdä itse! Takan tein samalla tekniikalla, mutta sekoitin antiikkilaastin joukkoon vaaleanvihreää maalia. Hauskaa ja helppoa. Tosin, kuten arvelinkin, antiikkilaasti halkesi käytössä parista paikasta, koska en takkaa verkottanut. Mutta kuuluu vanhan talon luonteeseen :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...