tiistai 8. maaliskuuta 2011

genetiivi, essiivi, inessiivi...


Koko vuoden ajan olen säännöllisesti törmännyt sijamuotoihin ja sanaluokkiin kouluilla sijaisena ollessani. Olen tehnyt pariin kertaan paperisia sanalappuja, joilla olemme näitä kielen ihanuuksia opetelleet erilaisten tehtävien ja peliä kautta. Kun nyt kerrankin oli laminointikone saatavilla, tein lappusista useamman luokan kestävän version. Työskentely sujui nopeasti, kun mies luetteli sanoja ja minä naputin ne koneelle. Jostain syystä sanoihin päätyi monta ruokaan liittyvää sanaa. Taisi olla miehellä nälkä!


Lapuilla on siis sanoja eri sanaluokissa ja sijamuodoissa. Sanaluokkia opeteltaessa taivutetut sanat ovat monille oppilaille hankalia. Niiden käyttö on kuitenkin täysin perusteltua, koska kirjoitetussa ja puhutussa kielessä sanat ovat useimmiten taivutetussa muodossa. Eilen valmistui ensimmäiset sata lappua, mutta vielä on edessä verbit, partikkelit ja läjä sijamuotoja. Vähintään siis toiset sata lappua askarreltavana!

 
Näitä sanalappuja voi käyttää moneen tarkoitukseen! 

1. Sanaluokkia ja sijamuotoja voi opetella monenlaisilla tehtävillä ja peleillä. Vain mielikuvitus on tässä rajana! Ehkä perinteisin tapa on se, että läjä sanoja jaetaan oppilaalle/parille/pienryhmälle. Tehtävänä on luokitella sanat sanluokkiin/sijamuotoihin. Luokan lattialla tai taululla voi olla esimerkiksi värilliset kartongit, jotka on nimetty sanaluokkien/sijamuotojen mukaan.

2. Koska sanat ovat taivutettuja, saa niistä muodostettua myös lauseita. Tosin tässä versiossa mitkään sanat eivät ala isolla alkukirjaimella, mikä sotii hieman kielioppia vastaan. Ehkä pitää askarrella tätä tarkoitusta varten vielä lauseet aloittavia sanoja!

3. Pienten kanssa lapuista voi etsiä tietyllä äänteellä, kirjaimella tai tavulla alkavia sanoja. Kun lukutaito karttuu, voi sanoja myös lukea. Niillä voi helposti myös testata lapsen lukunopeutta.

4. Sanoja voi myös luokitella. Pienten kanssa voidaan miettiä esimerkiksi mitä sanalapuissa olevista asioista voi syödä. Isommille voi antaa pohdittavaksi esimerkiksi erilaisia luonnontieteellisten asioiden luokittelua. Tätä varten tosin tarvitsisi laajentaa ainakin minun lappujen sanastoa... 

5. Lappujen käyttöä ei tule rajoittaa vain äidinkielen tunneille! Esimerkiksi sanaluokkia voidaan opetella liikkatunneilla käyttämällä lappuja mukana erilaisissa peleissä. Idea peleihin voi olla sama kuin luokassakin, mutta mukaan otetaan vain liikettä esimerkiksi pienen kisan muodossa.

Nyt vain askartelemaan lisää lappusia! Lappujen askartelun lisäksi voisin vielä keksiä viisi hyvää syytä osata sanaluokat ja sijamuodot. Niiden tarpeellisuutta kun joutuu perustelemaan lähes jokaiselle luokalle...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...