tiistai 12. heinäkuuta 2011

golfmailojen grippien vaihto

Päivittelenpä hieman ohjetta grippien vaihtoa varten, koska huomasin sen olevan hieman puutteellinen. Kesäisin kun niitä tulee itse kunkin vaihdettua mailoihin.
Näillä ohjeilla olemme itse pärjänneet.1. Koko projektit alkaa tietenkin vanhojen grippien poistolla. Helpoiten ne saa irti halkaisemalla vanhan gripin kahtia mattoveitsellä ja vetämällä gripin irti. Mattoveitsen kanssa kannattaa olla varovainen, ettei viiltäessä vaurioita mailan vartta.

Gripin alla oleva vanha teippi tulee myös poistaa. Joistakin varsista teippi lähtee hyvinkin helposti, toisista sitä saa irrotella enemmän. Tiukkojen teippien irroittamiseen voi käyttää kuuleman mukaan myös varovasti lämpöpuhallinta. Varret kannattaa siistiä liimaklönteistä vielä liuottimella (lakkabensiinillä/tärpätillä/puhdistetulla bensalla).


 


2. Kiinnitä uusi teippi varteen pitkittäissuunnassa ryppyjä varoen. Teippiä kannattaa jättää hieman varren pään yli ja liimata ylimääräinen teippi varren sisään. Tällöin teippi ei rullaudu pois, kun uutta grippiä pujotetaan mailaan teipin päälle. Älä teippaa mailaa kuitenkaan umpeen tai puhkaise teippaus, jotta maila hengittää ja ei ruostu.

Teippinä voi käyttää erityistä grippiteippiä tai ohutta kaksipuoleista teippiä (esim. mattoteippiä) tai jopa maalarinteippiä. Minulla on kokemusta grippiteipin ja mattoteipin käytöstä. Grippiteippi oli erittäin helppokäyttöistä, mattoteippi sen sijaan vähän liiankin tehokasta, sillä suojapaperin irroittaminen oli melko hankalaa. Ainakaan gripit eivät mattoteipillä irtoa, se on varma!


3. Gripin vaihtoon tarvitaan jotakin liuotinta (eli rypsiöljyllä tms. on aivan turhaa yrittää saada uutta grippiä mailaan! ;D) Me käytimme tavallista ja edullista mineraalitärpättiä (lakkabensiiniä). Liuottimena voi käyttää myös esim. puhdistettua bensaa.  

Liuotinta kaadetaan uuden gripin sisään. Tuki gripin päässä oleva reikä esim. peukalolla/tiillä ja huljuttele/hyrskyttele liuotinta gripissä n. puoli minuuttia, jotta kumi pehmenee. Kaada tämän jälkeen liuotin gripin sisältä teipatun varren päälle, jotta myös teippi kastuu. Jos tuntuu, ettei liuotinta ole tarpeeksi, KAADA LISÄÄ! Tässä vaiheessa ei kannata säästellä, jotta homma onnistuu.

4. Sitten alkaa tärkein vaihe: gripin pujotus paikoilleen. Tässä kannattaa toimia ripeästi! Kun saat grippiä mailan päälle muutaman sentin, kannattaa vielä varmistaa, että grippi on oikein päin lapaan nähden (tämän voi tarkistaa esim. gripin tekstistä).

Gripin saa työnnettyä loppuun laittamalla mailan lattiaa vasten ja painamalla gripin loppuun asti. Varmista vielä lopuksi, että grippi on suorassa koko varren matkalta. Grippien pujotusta helpottaa kummasti, jos kotoasi sattuu löytymään esimerkiksi ruuvipenkki, jonka väliin kiinnittää mailan. Tällöin kannattaa muistaa ruuvipenkin leukojen suojaus, jotta varsi ei vaurioidu!

5. Lopuksi on hyvä vielä puhdistaa varsi mahdollisesta valuneesta liimasta ja liuottimesta. Ja sitten seuraavan mailan kimppuun... :)Ammattilaisilla grippien vaihto maksaa gripin hinnan lisäksi yleensä muutaman euron per maila. Valtavia summia grippejä itse vaihtamalla ei siis välttämättä säästä, mutta vaihto on niin helppoa, että siihen varmasti jokainen pystyy. Ja mailojen kanssahan on aina kiva näperrellä! :)

Tähän ohjeeseen tulee Googlen kautta paljon osumia. Jos huomaat ohjeessa puutteita tai virheitä tms., jätä minulle asiasta kommentti, niin korjataan tilanne! :)

5 kommenttia:

 1. Un resultado perfecto...Y bien explicado!
  Saludos. Laura

  VastaaPoista
 2. Kyllä noillakin ohjeilla gripin vaihtaa, mutta pari pikkukikkaa lisää ja tulos paranee.

  1. Tuki se yläpään reikä 'Teellä', joka otetaan pois kun grippi on paikallaan. Helpotta sisääntyöntämistä :)
  2. Muista puhkaista sillä 'Teellä' myös se teipattu yläpää - sillälailla varsi hengittää eikä ruostu yhtä helposti :)) eritoteen teräsvarret jotka tuppaa ruostumaan jos saa kosteutta sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, kiitos hyvistä lisävinkeistä! :)

   Poista
 3. Kiitos vinkeistä. Tilaatko gripit vai haetko jostain kivijalasta?
  Miten olet määtitellyt varren paksuuden?

  Itselläkin tuntuu olevan vaihto käsillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tilannut kaikki gripit aina netistä. Noita Golf Priden grippejä taitaa olla tällä hetkellä kaikissa mailoissa, joihin olen gripit vaihtanut. Varsien paksuus taitaa olla mailoissa aika vakio eli käsitykseni mukaan kaikki gripit käy lähtökohtaisesti kaikkiin mailoihin. Mutta varmaksi en uskalla sanoa...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...