tiistai 4. tammikuuta 2011

Kirjavinkki: Aasinsilta ajan hermolla


Vaikka jouluna emme juuri ostelleet joululahjoja, tuli itselle hankittua pari kivaa juttua. Mallorca -lautapelin lisäksi ostin myös yhden kirjan edullisesti huuto.netistä. Kirppareilta kirjalöytöjen tekeminen on paljon tuurista kiinni, mutta nettihuutokaupoista kirjoja on helppo etsiä hakusanoilla. Usein kerran luettuja kirjoja tai vanhempia kirja-aarteitakin löytyy muutamalla eurolla - huomattavasti halvemmalla siis kuin kirjakaupasta tai nettikaupoista!
Kielestä ja sen ilmiöistä kiinnostuneena olen katsellut kirjakaupoissa monesti Jukka Parkkisen kirjaa Aasinsilta ajan hermolla (WSOY 2005). Olen lainannutkin sen monesti kirjastosta, mutta nyt pääsyin ostamaan sen aivan omaksi. Ajattelin tälle olevan käyttöä myös joskus koulussa oppilaiden kanssa...

Kirja sisältää viitisensataa selitystä sanoille ja sanonnoille. Taustaa selitetään tutuista sanonnoista, kuten mennä lankaan, olla äimän käkenä, poikkeus vahvistaa säännön ja päästä pinteestä. Kirjassa selitetään myös monien uudissanojen syntyä, sekä vanhojen sanojen (esim. pula ja kiikki) alkuperäisiä merkityksiä.

Ymmärrämme yleensä suomen kielen sanojen ja sanontojen merkityksen vain pinnallisesti. Puheeme sisältää todellisuudessa usein paljon enemmän tietoa kuin ymmärrämme: palasen suomalaista historiaa ja kulttuuria. Useat sanat ja sanonnat viittaavat esimerkiksi Kalevalaan ja Raamattuun.

Kirja on hauskaa ja mielenkiintoista lueskeltavaa kielestä kiinnostuneille! :) Kirja on hyvin tietosanakirjamainen, minkä vuoksi sitä ei ehkä jaksa kahlata alusta loppuun - enemmänkin siis selailtavaa iltalukemista! Kun sanonnat on hallussa, voi Aristoteleen kantapään fraasirikoksetkin naurattaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...