keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Joululoman ratoksi: Rappakalja

Meillä joululomaa vietetään paljon lautapelien parissa. Mukavinta se onkin juuri siksi, että kerrankin on paljon innokkaita pelaajia paikalla! Myös pelejä riittää, kun kaikki ottavat lomalle niin vanhat tutut kuin uudet löydöt mukaan. Suurin osa viime vuosien palkituista perhepeleistä ja lastenpeleistä, sekä vanhoista klassikoistaa löytyykin jonkun perheenjäsenen kokoelmista. Tässä yksi lautapeleistämme, joka ei ole myöskään hullumpi idea joululahjaksi!


Rappakalja ei ole saanut (tietääkseni ainakaan) menestystä valtakunnallisissa kilpailuissa, mutta meillä se kuuluu silti joulunajan lautapelien vakiokalustoon. Pelistä on tehty jo monta eri versiota, mutta meillä on Rappakalja extreme, jossa aihealueet ovat hieman erilaiset toisiin verrattuna.

Peli on ennen kaikkea seurapeli ja hyvää viihdettä. Sitä voi pelata 3-8 pelaajaa. Ikäsuositus on +12 vuotta. Käytännössä olen huomannut, että peli onnistuu kuitenkin parhaiten "samantasoisten" pelaajien kesken. Koska peli perustuu kirjoitettuihin selityksiin, saattaa vastauksen huono kieliasu ja asiavirheet paljastaa helposti kirjoittajansa. Tämän vuoksi pelaaminen nuorempien lasten ja aikuisten välillä ei välttämättä aina onnistu. 
Pelin tarkoituksena on keksiä selityksiä omituisille sanoille ja huijata muita pelaajia uskomaan omia täysin päättömiä (vaikkakin ehkä uskottavan kuuloisia) selityksiä. Selityksiä keksitään viidestä aihealueesta: päivämääristä, fiktiivisistä hahmoista, lääketieteestä ja fobioista, ruuasta ja juomasta sekä ulkomaiset sanoista ja sanonnoista. Peliä voisi kuvailla myös tietokilpailuksi, koska pelissä saa pisteitä tietämällä sanojen oikeita merkityksiä. Käytännössä tätä tapahtuu kuitenkin hyvin harvoin, koska sanat ovat varsin omituisia.Peli ei ehkä toistettavuudeltaan ole kaikkein parhaimmasta päästä, mutta silloin tällöin pelattua varsin hauskaa ajanvietettä! Pelin kestoksi on arvioitu yli 60 min. ja meillä ainakin peli venyy usein liian pitkäksi. Tämän vuoksi olemmekin usein lopettaneet pelin siihen, kun kukaan ei jaksa pelata enää loppuun saakka. Peliä voisi myös nopeuttaa rajoittamalla vastausaikaa, mutta se ei välttämättä lisää silti pelin mielekkyyttä..ps. Rappakalja on muuten ruotsia ja tarkoittaa sanakirjan mukaan roskapuhetta. Osuva nimi tälle pelille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...