tiistai 7. joulukuuta 2010

Fraasirikos ei kannata.

Tavallisena arkena luen melko vähän (väitän, ettei muka ole aikaa), mutta lomalukemista on aina pakko saada! Vielä joululoma ei ole alkanut, mutta koen henkisesti jo olevani lomalla, vaikka edessä onkin vielä tiukka puristus lukukauden viimeisiä tenttejä!

Lomalukemista on hyvä olla vapaa-ajan viihdykkeenä, mutta myös siksi, että joulunaikaan tulee myös usein reissattua paljon. Junassa on kiva olla jotain luettavaa mukana, jotta tylsä matka menee joutuisammin. Usein saatan tehdä junassa esim. korttiaskarteluja, mutta joulunaikaan junat on usein niin täynnä, että laajempien projektien toteuttaminen on mahdotonta.Nyt yhdeksi lomakirjaksi valikoitui kirjastosta Pasi Heikuran Aristoteleen kantapää: fraasirikos ei kannata (Otava 2009). Kirja pohjautuu samannimiseen yle ykkösen radio-ohjelmaan, jossa tarkastellaan mielenkiintoisia kielen ilmiöitä. Ohjelmassa esimerkiksi annetaan sitaattivinkkejä uusien sanojen ja ilmausten käytöstä, sekä tuomitaan ja rankaistaan kuulioiden ilmiantamia fraasirikoksia. Tämä kirja on koottu juuri näistä järkyttävimmistä kielen väärinkäytöksistä ja nasevimmista sitaattivinkeistä.Vaikka itsekin syyllistyn varmasti yhteen jos toiseen fraasi-, pilkku- ja yhdyssanarikokseen, on kirja todella hauskaa ja mielenkiintoista luettavaa. Tässä tapauksessa toisten virheille on sallittua nauraa! :)

Tässäpä yksi satunnaisesti valittu lainaus:


"--Nuori Lääkäri-lehden vuoden 2007 ensimmäisen numeron pääkirjoitus. Siinä toimittaja aloittaa kirjoituksensa lääkärien palkkatasa-arvosta näin:

Lääkärien palkat, elämä ja sponsorointi jaksavat kiinnostaa kansaa vuodesta toiseen. Tai ainakin lehdistössä niin luullaan, kun asiaan liittyviä juttuja pesii kuin sieniä sateella.

Siinä on lääkärillä unohtuneet biologiset tosiseikat sienien elämästä jo nuorella iällä, kun luulee, että sienet pesivät sateella. Sienet eivät nimittäin pesi, niin kuin linnut, eivätkä muni eivätkä edes synnytä, vaan ne leviävät itiöiden avulla. Vanhassa sanonnassa kasvaa kuin sieniä sateella taas muistutetaan siitä, että sienet tarvitsevat elääkseen kosteutta, jota sateella riittää."Aristoteleen kantapäätä voi kuunnella radiosta perjantaisin klo 11.00 - 11.20 ja lauantaisin uusintana klo 17.40. Helpoiten ohjelman kuitenkin tavoittaa mielestäni Ylen Areenalta..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...